03 february 2013, 11:20 Kaleidoscope views 10868
03 february 2013, 11:20 Kaleidoscope views 10868

Senzațional: În jurul Pămîntului a fost descoperită o centură necunoscută

Sondele spațiale Van Allen, care studiază centura de radiații a Terrei, au furnizat savanților de la NASA o informație surprinzătoare. Specialiștii spun că nu au mai întalnit niciodată așa ceva.

Sondele au depistat o nouă formă de radiație, necunoscută, care a înconjurat planeta noastră anul trecut. Acum această radiație a dispărut, fiind distrusă de o undă de șoc, scrie Business Insider.

Centura de radiații Van Allen, descoperită în 1958, a reprezentat primul pas important în cunoașterea spațiului cosmic. Acum însă, astronomii își dau seama că de fapt știu foarte puțin despre acest subiect.

“Am crezut că înțelegem aproape totul despre radiațiile din jurul Terrei, care au fost prima descoperire a epocii spațiale în care ne aflăm”, explică Daniel Baker, de la Universitatea din Colorado.

Pînă acum, savanții știau că radiațiile din jurul Pămîntului sînt compuse din două “inele”: un inel interior, alcătuit din electroni încărcați pozitiv și care rămîn stabili zeci de ani și un inel exterior, format din electroni a căror intensitate variază în decurs de cîteva zile, sub influența vîntului solar.

Descoperirea centurii temporare de radiație îi va obliga pe oamenii de știință să regîndească acest model, pentru a înțelege cum a apărut anomalia.

Zona de radiație temporară a fost descoperită după lansarea în 2012 a sondelor spațiale gemene Van Allen. Ea se află la altitudinea de 19.000-22.000 de km, în interiorul inelului exterior de radiație. Zona s-a format pe 2 septembrie și a existat timp de 4 săptămîni.

“Am fost atît de uimit încît la început am crezut că instrumentele sondelor sînt defecte, dar apoi am înțeles că ele sînt atît de performante încît trebuie să fie o altă explicație”, mărturisește Baker.

Pe 1 octombrie, inelul temporar de radiație a dispărut brusc, în urma unui șoc produs de creșterea intensității vîntului solar.

Încă nu se știe cum s-a format această centură misterioasă. Specialiștii care se ocupă de misiunea Van Allen cred că ar fi fost produsă tot de vîntul solar, care a “suflat” o parte din inelul exterior de radiație.

Un studiu viitor va arăta dacă asemenea inele temporare sînt un lucru obișnuit sau o raritate. 

Keywords:

descoperire , Pamint , cosmos , Univers

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1502 locuitori

Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.