30 june 2012, 12:05 Kaleidoscope views 8335
30 june 2012, 12:05 Kaleidoscope views 8335

În Moldova a fost creat softul antiplagiat

Un doctorand de la ASEM a elaborat un soft, care în doar cîteva minute poate stabili dacă o teză a fost sau nu plagiată. Doctorandul ASEM Constantin Sclifos, a elaborat softul antiplagiat, relatează protv.md.

Softul selectează fragmente de texte copiate, indicînd și lucrarea originală. Circa 4700 de lucrări ale studenților, dar și teze din ultimii trei ani, luate de pe internet, au fost supuse verificărilor.

Autorul a avut parte de o surpriză: nu exista lucrări originale. Practic în fiecare teză există fragmente întregi copiate. Au fost descoperite și teze aproape sută la sută plagiate.

Rectorul Academiei de Studii Economice afirmă că tezele de licență care vor coincide în proporție de 30 la sută cu alte lucrări vor fi anulate.

La rîndul lor, studenții spun că există cazuri în care nu pot evita preluarea unor fragmente din alte lucrări.

Deocamdată softul este la etapa de testare, însă începînd de anul viitor acesta va fi folosit pentru verificarea tezelor tuturor absolvenților ASEM.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
273 locuitori

Pietrosul Nou este un sat din cadrul comunei Făleştii Noi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Pietrosul Nou a fost înființat în anul 1921.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.