05 february 2012, 15:20 Kaleidoscope views 4465
05 february 2012, 15:20 Kaleidoscope views 4465

Internetul stimulează creierul


Foto: ukrday.com.ua 

Internetul contribuie la creșterea capacității de funcționare a creierului în cazul persoanelor de vîrsta a doua sau a treia, susține un studiu realizat de oamenii de știință din SUA, după ce au constatat că în timpul navigării online sînt stimulați centrii nervoși responsabili pentru luarea deciziilor și pentru operațiunile de gîndire complexă, citat de www.telegraph.co.uk.

Astfel, webul ar putea ajuta creierul să reziste la schimbările fiziologice ce apar odată cu îmbătrînirea. Ele determină încetinirea proceselor din creier și astfel, reducerea performanței.

Rezultatele studiului sînt incurajatoare, tehnologiile computerizate de ultimă oră putînd avea efecte și potențiale beneficii asupra adulților trecuți de vîrsta a doua. Căutarea pe Internet declanșează o activitate cerebrală complicată, ce poate ajuta la îmbunătățirea funcționării creierului.

Acest studiu a fost realizat cu ajutorul a 24 de voluntari, cu vîrste cuprinse între 55 si 76 de ani, dintre care jumătate erau utilizatori de Internet experimentați. Fiecare dintre ei a fost conectat la un aparat de scanare a creierului în timp ce navigau pe Internet sau citeau o carte.

Ambele activități au înregistrat procese semnificative în regiunile creierului responsabile de abilitățile de vorbire, citire, memorie sau capacități vizuale. Această activitate a provoacat, însă, procese adiționale în ceea ce privește capacitatea de luare a deciziilor și raționamentul complex.

Nu același lucru se poate spune despre cei ne inițiați cu lumea virtuală, aceștia neavînd dezvoltate abilitățile și strategiile necesare. Pentru a realiza o căutare de succes, se presupune distingerea linkurilor relevante față de cele neinteresante.

O sarcină cotidiană simplă, precum efectuarea unor căutari pe Internet, pare să îmbunătățească circuitul din creierul adulților în vîrstă, ceea ce demonstrează sensibilitatea creierelor noastre și capacitatea de a invăța chiar și atunci cînd îmbătrînim.

Aceste fascinante constatări se adaugă cercetărilor anterioare ce sugerează că persoanele de vîrsta a doua și a treia pot reduce riscul de demență luînd parte în mod regulat la activități de stimulare mintală.

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1180 locuitori

Ciopleni este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1180 de oameni. Satul Ciopleni a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.