05 january 2015, 10:26 Kaleidoscope views 14614
05 january 2015, 10:26 Kaleidoscope views 14614

Oamenii rămîn copii pînă la 24 ani

În majoritatea ţărilor, oamenii sînt consideraţi adulţi tunci cînd ating vîrsta de 18 ani. În unele ţări, majoratul este atins atunci cînd o persoană împlinește 21 de ani. Cu toate acestea, un studiu recent arată că o persoană devine cu adevărat adultă abia la 24 de ani, relatează www.thelancet.com.

Oamenii de știință australieni Susan Sawyer şi George Patton susţin că băieţii şi fetele de 18 ani, de fapt, nu sînt adulţi, deoarece la această vîrstă o persoană nu este în măsură să ia decizii în cunoştinţă de cauză.
În special, oamenii de știință spun că persoanele sub 24 de ani nu sînt pe deplin conştiente de pericolul alcoolului şi drogurilor, precum şi pericolul comportamentului riscant. Tinerii sub vîrsta de 24 de ani mai des ajung  în accidente de mașină sau sînt traumați în încăierări. Băieţii şi fetele, în mod formal considerați ca adulti, abuzează de alcool şi de Internet, au relații sexuale ocazionale, riscînd să "cîştige" o boală venerică. În plus, tinerii sub 24 de ani sînt mai predispuși la suicid decît persoanele cu vîrsta de 24 de ani şi mai mari.

Cu toate acestea, în marea majoritate a țărilor persoanelor care au atins 18 ani li se permite să fumeze, să bea alcool, să conducă mașina şi să  voteze în alegeri.

Trebuie remarcat faptul că atunci cînd s-a decis de a-i considera pe tinerii de 18 ani adulţi, tineretul era altul. Oamenii de știință spun că acum 50 de ani, mulţi tineri de 18 ani se căsătoreau, își creşteau copiii lor, în general, erau mult mai adulți şi responsabili. Cercetătorii îndeamnă să se acorde o atenţie deosebită acestor schimbări. În special, oamenii de știință cred că este nevoie de o promovare mai intensă a stilului de viaţă sănătos şi impunerea de restricţii privind vînzarea de alcool.

Keywords:

om , copii , Vîrsta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
1380 locuitori

Porumbrei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Porumbrei și Sagaidacul Nou. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cimișlia și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Porumbrei a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.