14 february 2016, 15:10 Kaleidoscope views 6607
Teoria lui Einstein, confirmata dupa 100 de ani!
14 february 2016, 15:10 Kaleidoscope views 6607

Teoria lui Einstein, confirmata dupa 100 de ani!

Un grup international de cercetatori au anuntat ca, pentru prima data, au fost detectate unde gravitationale, un progres fantastic, care deschide o noua ferestra spre Univers si miterele lui. Descoperirea, rezultat al mai multor decenii de eforturi, confirma predictia facuta de Albert Einstein in teoria lui a relativitatii generale, in 1915.

David Reitze, directorul executiv al Laboratorului LIGO Caltech, a anunțat că au fost detectate undele gravitaționale generate de două găuri negre — două obiecte cosmice extraordinar de dense, a căror existență a fost, de asemenea, prevăzută de Einstein — care au intrat pe orbită una în jurul celeilalte și apoi s-au ciocnit, eveniment care a desemnat nașterea unei găuri negre mai masive. Cele două găuri negre aveau, fiecare, echivalentul a aproximativ 30 de mase solare și erau localizate la 1,3 miliarde de ani lumină.

Undele gravitaționale sunt fluctuații în curbura spațiu-timp care se propagă ca niște unde, cu viteza luminii. LIGO caută undele gravitaționale urmărind modul în care acestea afectează textura spațiu-timp: la trecerea ei, o astfel de unda întinde spațiul într-o direcție și îl strânge în alta, pe direcție perpendiculară. LIGO folosește interferometre pentru a detecta aceste mici fluctuații în spațiu-timp. Un astfel de dispozitiv desparte în două o singură rază laser și trimite ambele raze rezultate în direcții diferite, perpendiculare însă una pe cealaltă (formând un "L").

Cele două raze rezultate străbat distanțe egale în cadrul experimentului, se lovesc de niște oglinzi și se întorc spre sursă. Dacă acest sistem experimental nu este perturbat de factori externi (în acest caz de undele gravitaționale), ele sunt perfect aliniate la revenire. Însă intersectarea cu o undă gravitațională poate modifica distanța străbătută de laser, pe fiecare dintre cele două brațe aflate în unghi drept.

"Acest progres marcheaza nasterea unui nou domeniu in astrofizica. E ca atunci cand Galileo si-a indreptat pentru prima data telescopul sau spre cer", in secolul al XVII-lea, a comentat, la randul sau, France Cordova, directoarea National Science Foundation, care finanteaza laboratorul LIGO.

Prezent la aceeasi conferinta de presa, celebrul fizician britanic Stephen Hawking a estimat că detectarea undelor gravitaționale - ultima dintre predicțiile făcute de Einstein în Teoria Relativității Generale care nu fusese dovedită practic - deschide calea ''unei noi forme de a privi Universul''. S-a dovedit, astfel, existenta 'unui sistem binar de găuri negre și prima observație a unor găuri negre în fuziune'', a explicat Hawking.

Source: incomemagazine.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
0 locuitori

Chetrișul Nou este un sat din cadrul comunei Chetriș, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Fălești și la 152 km de Chișinău. În prezent satul este complet depopulat. Satul Chetrișul Nou a fost înființat în secolul XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.