28 april 2015, 14:34 Kaleidoscope views 7836
Oamenii de ştiinţă au identificat cea mai toxică pasăre de pe Planetă
28 april 2015, 14:34 Kaleidoscope views 7836

Oamenii de ştiinţă au identificat cea mai toxică pasăre de pe Planetă

Ornitologii au descoperit în apropiere de Vancouver (Canada) păsări, organismul cărora acumulat un număr record de substanțe toxice. Nivelul de eteri de difenil polibromurați (DEPB) în ficatul uliului Cooper este chiar mai mare, decît la păsările din preajma depozitelor de deşeuri electronice din China. Descoperirea a fost anunţată într-un comunicat de presă al Universităţii McGill şi descrisă în revista Science of the Total Environment.

Cercetătorii canadieni au efectuat analizele țesutului hepatic care a fost preluat de la păsările de pradă moarte sau schilodite, găsite în apropiere de Vancouver. Concentrația PBDE în ficatul uliilor Cooper constituie în medie 196 ppm.

Eterii difenil polibromurați sînt utilizaţi ca substanțe ignifuge în industria calculatoarelor și aparatelor electronice de uz casnic, precum și în producţia mașinilor și cea a mobilei. În anii 2000, Canada a interzis complet utilizarea lor, însă PBDE continuă să fie acumulate la depozitele de deșeuri, unde sînt aruncate piese, ce le conţin.

PBDE sînt mai întîi ingerate de graurii care îşi fac cuibul şi se hrănesc lîngă depozitele de deșeuri, iar apoi de uliii Cooper (graurii sînt principala lor pradă). Oamenii de știință dispun de puţine informaţii referitoare la efectele DEPB asupra vieții păsărilor. Îmbucurător este doar faptul că din organismul altor păsări sălbatice din Vancouver (în primul rînd, la stîrci și cormorani) aceste substanțe chimice dispar treptat.

Source: lenta.ru

Keywords:

pasari , toxic , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1680
Populația:
306 locuitori

Vanţina este un sat din cadrul comunei Pîrliţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Soroca și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 306 oameni. Satul Vanțina a fost menționat documentar în anul 1680.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.