26 december 2013, 10:06 Kaleidoscope views 11384
26 december 2013, 10:06 Kaleidoscope views 11384

Misterioasa dronă americană de pe orbita Pămîntului

Foto: russianelectronics.ru

Avionul fara pilot X-37B, apartinand US Air Force, a implinit, recent, un an de cînd se află pe orbită. Aparatul, care a executat primul său zbor în 2010, va mai rămîne cîteva luni în spatiu pentru dubla sa misiune, despre care nu se cunosc detalii. Se stie doar că drona folosește și testeaza elementele unei platforme spațiale ale armatei aerului.

De aproape un an, X-37B planeaza pe orbită. Misteritorul aparat isi continua misiunea spatiala in totală discreție. Observatorii amatori, care urmăresc drona au observat o schimbare a traiectoriei de deplasare, dar e ceva normal, în ultima instanță. Avionul a fost lansat la 11 decembrie 2012 de US Air Force. Nu se știe data revenirii pe Terra. Probabil, va fi doborît recordul stabilit de precedentul zbor al unei drone X-37B, a cărei misiune a durat 469 de zile.

Conceput de Boeing, aparatul seamănă cu o navetă spațială în miniatură. El masoara 8,9 metri in lungime, cu o anvergura de 4,5 metri si o greutate, la lansare, de 5,5 tone. Spre deosebire de navetele NASA, astăzi exponate de muzeu, X-37B nu are cockpit si, prin urmare, nu poate găzdui un echipaj. In plus, drona are nevoie de un lansator pentru a ajunge în spațiu. Panourile solare îi permit să rămînă mai multe luni pe orbită, nu numai doua săptămîni, ca în cazul navetelor.

Caracterul secret al programului naște numeroase teorii, mai mult sau mai puțin pertinente. In opinia unora, este vorba de testarea unor tehnologii avansate, vezi futuriste. In opinia altora, drona este folosită în scopuri militare sau de spionaj, fără a fi, neapărat o armă spațială, așa cum gîndesc unii.

Oricum, potrivit celei mai vehiculate ipoteze, drona este utilizată pentru testarea unor tehnologii care ar putea fi, ulterior, folosita la realizrea viitoarelor vehicule spațiale ale Statelor Unite. In acest context, se estimează că noile elemente testate vizează capacitatea lor de reutilizare, rezistența termică sau tehnologii pentru sateliți spion.

Source: incomemagazine.ro

Keywords:

America , Pamint , avion

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1064 locuitori

Hruşova este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Chetroasa, Ciopleni şi Hruşova. Satul Hruşova este situat la o distanţă de 24 km de oraşul Criuleni şi la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Hruşova constituie 1064 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hruşova datează din 5 mai 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.