04 april 2024, 18:00 Celebrities views 1334
Petru Lucinschi: Noi avem multe temeiuri să unim societatea, nu să o împărțim în «ai noștri» și «nu ai noștri»
04 april 2024, 18:00 Celebrities views 1334

Petru Lucinschi: Noi avem multe temeiuri să unim societatea, nu să o împărțim în «ai noștri» și «nu ai noștri»

De ce a provocat opinii așa de contradictorii referendumul privind integrarea europeană? Poate oare fi atenuată, nu acutizată, situația din Găgăuzia și Transnistria? Ce ar putea consolida cu adevărat securitatea noastră națională? Ce șanse are Maia Sandu să obțină al doilea mandat de președintă? La acestea și multe alte întrebări, pentru site-ul Noi.md a răspuns Petru Lucinschi, al doilea președinte al Moldovei.

Domnule președinte, acum doi ani, în precedentul interviu pentru site-ul nostru, susțineați că nu există temeiuri pentru panică și că războiul care are loc în țara vecină și prietenă, nu se va apropia de hotarele noastre. Și acum? Ați rămas la aceeași părere, sau situația s-a schimbat?

În acest răstimp situația s-a schimbat radical. În condițiile acțiunilor militare circumstanțele se schimbă fulgerător. De aceea este necesar să analizăm situația curentă, apoi să încercăm pronosticarea următoarelor evenimente și acțiunile care pot urma, pentru a lua decizii întemeiate.

Mai ales dacă este vorba despre probleme de anvergură națională, poziția luată trebuie să răspundă intereselor poporului nostru. Practica seculară demonstrează, că acutizarea conflictelor în interiorul țării deseori devine catalizatorul imixiunii externe. Dacă în țară există tensiuni sau chiar confruntare, trebuie să fim extrem de atenți.

Cel mai periculos scenariu îl formează cazurile, în care o parte a populației, organizații sau formațiuni în componența statului, cer ajutorul altui stat. Istoric, asemenea cereri duc la introducerea trupelor străine: Polonia, Cehoslovacia, Ungaria… Și în istoria statului nostru moldovenesc au fost precedente, în care pretendenții la tronul țării cereau ajutor de la polonezi sau turci. Asta întotdeauna poate avea urmări serioase.

În prezent, prin congresul deputaților de toate nivelurile, Transnistria transmite un semnal de ajutor. Găgăuzia acționează și mai direct. Aceste două formațiuni se adresează Rusiei.

Rusia se află în stare de război cu statul vecin, ceea ce face ca situația să fie deosebit de periculoasă și complicată. De la noi se cer pași verificați maxim. Ce-i de făcut în acest caz? Eu cred, că ar fi corect să se discute cu reprezentanții Găgăuziei și ai Transnistriei problemele care îi neliniștesc, să fie clarificate motivele adresării lor după ajutor. Ceva poate fi convenit public.

De obicei, contactele la nivel public sunt urmate de anumite declarații, menite să prevină escaladarea. Astăzi există motive pentru o alarmă serioasă, provocată și de factorii externi, dar și de cei interni. Dacă vorbim de un aspect mai larg a celor ce se întîmplă în regiune, trebuie să se țină cont de faptul, că relațiile urmează a fi construite în condițiile unei confruntări nemaivăzute între Europa și Rusia. În viziunea mea, trebuie să avem grijă ca acțiunile noastre să corespundă intereselor naționale, iar deciziile luate să aibă sprijin în interiorul țării. Dacă va fi necesar – să ne convingem partenerii de dezvoltare, că țara noastră are particularități care nu pot fi neglijate.

În condiții de război, există mult imprevizibil, iar circumstanțele se pot schimba zilnic. Să nu uităm, că la luarea oricăror decizii trebuie să ținem cont nu doar de dorințele noastre, dar și de posibilitățile reale de a le înfăptui.

Noi, ca stat care se mărginește cu țări aflate în conflict, trebuie să subliniem pe toate căile caracterul nostru pașnic. Și să o facem nu în treacăt, da să dezvoltăm încontinuu politica noastră binevoitoare. Conflictul început acum doi ani a demonstrat perfect caracterul pașnic și binevoitor al poporului nostru. Primul val de refugiați din Ucraina a fost primit cu căldură și grijă de cetățenii noștri. Această dorință de a ajuta avea un caracter de masă și a fost menționată la nivelul ONU și a altor structuri internaționale. Trebuie să prețuim acest spirit sincer, deschis. Mereu se vor găsi cei care doresc să aprindă un conflict și, cu regret, există mai puțini din cei care îl pot stinge.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1975
Populația:
106 locuitori

Tudoreşti este un sat din cadrul comunei Bucuria, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 164 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Tudorești a fost înființat în anul 1975.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.