09 april 2013, 10:51 Moldovan reality views 9742
09 april 2013, 10:51 Moldovan reality views 9742

Primul tronson de cale ferată cu ecartament european din Moldova a fost dat în exploatare


Foto: ipn.md

A fost dat în exploatare primul segment de cale ferată cu ecartament european din Republica Moldova. Acesta va asigura conexiunea pe calea ferată a Portului Internaţional Giurgiuleşti şi comunitatea europeană la frontiera cu România, transmite IPN.

De asemenea, a fost repusă în exploatare, după reconstrucţie, linia de cale ferată Giurgiuleşti-Cahul, după ce în iunie 2012 circulaţia pe acest tronson a fost sistată din cauza avarierii pe unele porţiuni.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va lansa, pînă la sfîrşitul lunii septembrie, două curse de trenuri pentru pasageri – Basarabeasca-Cahul şi Giurgiuleşti-Cahul, iar pînă la sfîrşitul anului va fi lansată cursa de pasageri pe ecartamentul european Giurgiuleşti-Galaţi.

Din anul viitor se deschide cursa de pasageri Cahul-Giurgiuleşti-Galaţi, dar trenul se va deplasa pe calea ferată largă. De asemenea, autorităţile îşi propun să dezvolte şi ramura de transportare a mărfurilor pe aceste curse.

Anterior în Moldova au mai fost tronsoane cu ecartament european, dar ultimul a fost dezasamblat în anul 1996.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1776 locuitori

Găleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Găleşti și Găleştii Noi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 46 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1776 de oameni. Satul Gălești a fost menționat documentar în anul 1528 cu denumirea Tutoveni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.