09 february 2013, 15:06 Moldovan reality views 13132
09 february 2013, 15:06 Moldovan reality views 13132

Liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni este realizabilă în viitorul apropiat


Foto: showbizhot.net 

Preşedintele Parlamentului Suediei, Per Westerberg, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău susţine că, este posibilă semnarea, la Vilnius, a Acordului de Asociere şi de Liber Schimb la UE şi că Suedia îşi doreşte ca acordurile să fie semnate. Declaraţia a fost făcută după întrevederea cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

“Suntem aici pentru a avea o cooperare mai vastă între cele două Parlamente – moldovean și suedez. Ne-ar plăcea să vedem Moldova ca o nouă parte integrantă a Europei. Regimul liberalizat de vize credem că e realizabil în viitorul apropiat. Ne dorim ca cele două Acorduri de Asociere şi de Liber Schimb să fie semnate, este posibil acest lucru. Pentru Moldova, Acordul de Liber Schimb va spori ocuparea forței de muncă, investiții și o mai bună integrare pe piața europeană. Acest lucru e important și pentru Moldova și pentru UE. Cred că problemele care încă mai stopează acest proces pot fi înlăturate pas cu pas”, a declarat Per Westerberg.

La rîndul său, Igor Corman a menționat că Suedia este liderul printre țările membre ale UE privind asistența acordată Republicii Moldova. “La moment, avem în proces de implementare 16 proiecte, cu un sprijin financiar de 32 mln de euro, în mai multe domenii precum, democrația, drepturile omului și egalitatea de gen, administrația locală etc”, a declarat speakerul.

Igor Corman a mai adăugat că Per Westerberg se află în vizită la Chișinău în legătură cu încheierea unui program de asistență pentru consolidarea parlamentarismului democratic în Republica Moldova. “A fost un program de succes, au avut loc mai multe vizite din Suedia în Republica Moldova și invers și cred că a fost un exercițiu foarte bun pentru deputații noștri în procesul de aprofundare a parlamentarismului”.

Parlamentul Regatului Suediei a lansat anul trecut un Program de cooperare prioritară cu Legislativul de la Chișinău, în vederea promovării și consolidării democrației parlamentare.

 

Sursa: trm.md

Keywords:

viza , moldovenii , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1914
Populația:
129 locuitori

Pervomaisc este un sat din cadrul comunei Pompa, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 129 de oameni. Satul Pervomaisc a fost înființat în anul 1914.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.