08 june 2013, 16:00 Moldovan reality views 7169
08 june 2013, 16:00 Moldovan reality views 7169

În R. Moldova recolta de grîu este cea mai mare din ultimii 10 ani


Foto: tv7.md

Șansele ca pîinea să se ieftinească sînt minime. Asta chiar daca in acest an, avem cea mai buna recolta de grau din ultimul deceniu. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Agriculturii Vasile Bumacov, care a facut bilanțul recoltării culturilor cerealiere, informează tv7.md. Recolta mare, a scazut pretul la grau cu o treieme fata de anul trecut.

In acest an, au fost recoltate peste un million de tone de boabe de grau. 40 la suta din intrega cantitate, o reprezinta graul alimentar.

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii: «Pentru prima data in utlimii ani, roada medie la hectar a depasit 3,1 tone, fata de media de 2,2 ultimii 3 ani. 40% din grau este alimentar, 400 de mii de tone, peste 600 de mii este furajer.»

Chiar daca recolta a fost cea mai buna din ultimii 10 ani, Ministrul Agriculturii sustine ca sînt sanse minime ca sa avem o ieftinire a painii. Unul din motive este ca pretul la grau constituie doar o treime din costul panii. Al doilea motiv este faptul ca anul trecut, producatorii, in mare parte nu au majorat pretul la paine, chiar daca, graul a costat mai scump cu un leu la kg.

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii: «Daca va amintiti, anul trecut am depus eforturi mari ca sa nu admitem marirea pretului la panie, care era o chestie normala. Companiile au lucrat la limita si chiar in pierdere- Franzeluta. Unele brutarii au majorat anul trecut pretul la paine si nu exclud ca-l vor reduce. Combinatele care au lucrat in pierdere poate il vor micsora, dar nu esential.»

In acest an, pretul mediu la grau este de 2 lei si 20 de bani. Agricultorii insa, sustin ca pretul real este mai mic din cauza monopolurilor existente.

Alexandru Slusari, Preşedinte Uniagroprotect: «Acum agricultorii neavand interventie din partea statului si ciocnindu-se cu abuz din partea unor exportatori sînt nevoiti sa vanda productia de grau cu pret derozoriu, avand in vedere ca multi agricultori au datorii la credite si alte imprumurturi si pentru ei este necesar achite aceste impururi si din asta rezulta comercializare la pret mic.»

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii: «Ministerul Agriculturii nu stabileste pretul, dar prin parghiile legale in cadrul economiei de piata vom face tot posibilul ca si producatorii sa-si scoata munca, dar si procesatorii sa beneficieze de un pret adecvat pentru a mentine complexul zootehnic.»

In acest an Republica Moldova va exporta circa 190 de mii de tone de grau. La export, pretul graului ajunge si pana la 3 mii de lei tona. In acest an, autoritatile asteapta o recolta buna si la floarea soarelui, porumb si sfecla de zahar.

Keywords:

agricultura , record , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
1148 locuitori

Mălăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tîrzieni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 63 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1148 de oameni. Satul Mălăieşti a fost menționat documentar în anul 1497.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.