27 november 2023, 14:30 Moldovan reality views 1446
Mihail Chaplyga:
27 november 2023, 14:30 Moldovan reality views 1446

Mihail Chaplyga: "Cameron a venit în Moldova să dea foc Transnistriei"

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, iar acum Ministrul Afacerilor Externe al acestei țări, David Cameron, a venit în Moldova după o vizită în Ucraina pentru ca, cu ajutorul acesteia din urmă, să încingă atmosfera din Transnistria și să ajute Chișinăul oficial să preia controlul asupra acestei regiuni.

O astfel de opinie a exprimat politologul ucrainean Mihail Chaplyga în emisia canalului Politeka Online de pe youtube.com.

El consideră că nu este o întîmplare, ci o parte a jocului global care a început, faptul că David Cameron a devenit al doilea prim-ministru din istoria Marii Britanii care s-a întors în guvern într-o funcție mai joasă decît cea pe care o avusese, devenind deja nu prim-ministru, ci un simplu ministru de externe, și imediat după aceea, chiar înainte de a fi depus jurămîntul, a călătorit imediat în Ucraina după șeful CIA, William Burns, iar apoi, după ce s-a întîlnit la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers la Odessa împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

"Dar în Odessa ce este? Păi, Odessa, e clar. Doar nu se va duce la Oceakov. S-ar putea să fie "strivit" acolo. El a mers la Oceakov, de unde a început totul și unde se va termina. Apoi s-a dus în Moldova. Iar acolo este Transnistria. Așa că o să vă spun: dacă în viitorul apropiat nu vor lua Transnistria, nu înțeleg de ce s-au făcut toate astea. Mă refer la capul de pod și la toate celelalte. Pentru că aceasta este singura opțiune. Iar dacă va exploda Transnistria, atunci voi pune și eu întrebarea: pentru ce a fost nevoie de toate acestea, iar răspunsul va fi că totul se va termina”, a declarat Mihail Chaplyga.
În opinia sa, scopul este, evident, cum să iasă din joc în mod eroic.

"Chestia care se pregătește acum fie va exploda în Transnistria, fie îmi voi răsuci degetul la tîmplă, pentru că altfel nu înțeleg. Dar cînd va exploda în Transnistria, va exploda peste tot, astfel încît tot jocul se va "termina". Păi, este evident că dacă avionul tău nu ajunge în punctul B, ai două opțiuni: să explodezi eroic în aer sau să te prăbușești neeroic undeva în pădure. Alege", a spus politologul ucrainean.

În opinia sa, un astfel de scenariu este și în avantajul autorităților moldovenești, deoarece în cazul unor rezultate proaste ale guvernării, actualele autorități ale Moldovei au singura opțiune de a incendia situația, iar singura cale de a incendia situația este prin Transnistria.

"Iar Transnistria este într-adevăr într-o poziție slabă, pentru că rușii nu pot aduce oameni acolo. Și dacă facem un cap de pod (pe malul stîng al Niprului - n.red.), unde îl facem, și aceasta este o informație deschisă, și nimeni nu o ascunde, ne uităm pe hartă. Care este valoarea acestui cap de pod? Valoarea constă doar într-un singur lucru - să acopere Oceakov. Ce înseamnă Oceakov? Este un punct de control al Mării Negre și al Crimeei. Ce poate face Oceakov? El poate acoperi de posibilitatea implicării navelor rusești. Dacă acoperă acea parte de posibilitatea participării navelor rusești, poate acoperi doar temporar", a declarat Mihail Chaplyga.

Potrivit politologului, mai mult, orice cap de pod devine, mai ales iarna, unul temporar, și există o perioadă foarte limitată de timp în care îl poți controla.

"Rușii și-au făcut bagajele și au plecat din Herson înainte de iarnă, de altfel ar fi fost împinși în rîu, toată puterea acelei armate rusești ar fi fost împinsă în rîu, iar ei nu ar fi supraviețuit iernii acolo, într-un oraș în ruină. De aceea ne-au lăsat nouă orașul distrus pentru iarnă, iar ei au plecat. Deci ei au plecat cu toată puterea lor din Herson, dar nu de pe capul de pod, noi mergem la capul de pod pentru a-l ține. Este ceva temporar. Deci perioada de timp este de cel mult o lună, poate o lună și jumătate. Pentru că drept răspuns vor veni muniții cu dispersie. De ce ai nevoie de acest lucru? De ce timp de o lună să acoperi Oceakov? După vizita tovarășului Cameron, nu există decît un singur răspuns: fie să distrugă informațional Avdeevka, fie să ia Transnistria. Asta-i tot. Iată logica, nu trebuie să fii expert militar sau ceva de genul ăsta. Logica este simplă. Deci, dacă nu vor lua Transnistria pînă la sfîrșitul lui decembrie, eu nu înțeleg pentru ce a fost nevoie de toate acestea. Dar dacă încep să ia Transnistria, Colbasna, unde sînt depozitele de muniție, este aruncată în aer. Probabil că este minată. Iar dacă Colbasna va sări în aer, la Chișinău vor zbura ferestrele, la propriu. Iar un cutremur va distruge casele din suburbiile din Odessa. Asta ca să înțelegeți situația pentru o secundă", a declarat analistul politic ucrainean.

Din partea redacției: Să sperăm că, chiar dacă în privința vizitei lui Cameron politologul ucrainean are dreptate, în privința conducerii Republicii Moldova el se înșală – situația nu este atît de gravă după cum o descrie el...

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
386 locuitori

Mincenii de Sus este un sat din cadrul comunei Mincenii de Jos, raionul Rezina. Satul este așezat pe un platou cu înălțimea de 273 m. Mincenii de Sus este situat la o distanță de 30 km de orașul Rezina și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 386 de oameni. Satul Mincenii de Sus a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.