27 november 2023, 17:00 Moldovan reality views 1638
Cum sînt conduși moldovenii în sclavie totală
27 november 2023, 17:00 Moldovan reality views 1638

Cum sînt conduși moldovenii în sclavie totală

Ca un adevărat apărător al valorilor liberale, partidul de guvernămînt din Moldova se pregătește să facă încă un pas spre controlul absolut al societății de către stat.

Cum s-a format puterea de stat

Pentru început, vă reamintim că între noțiunile de societate și de stat există o diferență. Diferența constă, în primul rînd, în origine. Societatea a existat cu mai mult de 30 de mii de ani înainte de apariția statului. Ea s-a format odată cu clasele sociale - cînd legea nescrisă nu mai era capabilă să reglementeze relațiile sociale și a apărut necesitatea legii scrise.

Conceptul de "societate" este, de asemenea, mult mai larg decît cel de "stat". Societatea include patru mari sfere: economică, spirituală, socială, politică, iar statul se referă doar la una dintre ele - cea politică.

Statul a apărut din societate și s-a transformat într-un organ independent. El se află deasupra societății, dar, în același timp, interacționează cu ea. Această interacțiune, după cum demonstrează experiența istoriei, este foarte complicată.

Ea se bazează pe modul de producție a bunurilor materiale. În perioada sclavagistă, statul și societatea erau identici. În epoca feudalismului, conducerea de stat s-a transformat în dictatura individului, a monarhului, care intervenea în toate sferele societății.

Dar s-a format o nouă clasă – burghezia, care cere liberalizarea activității economice. Economiștii burghezi înaintează principiul inițiativei personale și al libertății față de stat. În opinia lor, orice amestec al statului în treburile economice ale omului încalcă drepturile sale naturale, adică libertatea și dreptul său la viață, prin urmare, relația dintre stat și societate trebuie reglementată de norme și legi legale în fața cărora toți sînt egali.

Cu toate acestea, încercarea societății de a prelua controlul asupra statului a suferit eșec din cauza fuziunii monopolurilor cu puterea de stat. Mulți capitaliști au ocupat cele mai înalte funcții în stat, iar statul a început deja să influențeze viața socială. Ea și acum acționează ca un regulator în relațiile sociale.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

sclavie , societate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.