07 november 2013, 11:18 Moldovan reality views 6338
07 november 2013, 11:18 Moldovan reality views 6338

Satul moldovenesc va rămîne fără 130 mii de locuitori în următorii 10 ani


 Foto: btimes.ru

Moldova pierde din populaţie, iar numărul vîrstniclor creşte de la an la an. Cele mai pesimiste scenarii sînt prognozate pentru satele Moldovei. Acestea se confruntă cu o depopulare masivă, iar în următorii zece ani, fiecare al cincilea locuitor de la sat va avea peste 60 de ani, relatează publika.md.

Satele din Moldova vor pierde, în următorii 10 ani, 130 de mii de locuitori. Cel puţin acestea sînt datele prezentate de Centrul de Cercetări Demografice al Institutului de Economie şi Finanţe. Potrivit experţilor, depopularea şi îmbătrînirea este cauzată de numărul tot mai mic de naşteri şi de numărul mare de decese ale persoanelor apte de muncă.

"Populaţia de la sate pleacă din cauza că lipsesc locuri de muncă, infrastructura satelor este subdezvoltată. În ultimii ani a scăzut semnificativ fetilitatea. În ultimii ani rata totală de feritilitate se menţine la nivelul de 1,5 copii per femeie de vîrstă fertilă. În următoarele decenii populaţia rurală va fi în scădere continuă şi îmbătrînirea demografică va obţine proporţii impresionanate", a declarat Olga Gagauz, şef secţie Institutul Economie, Finanţe şi Statistică.

Pentru a depăşi această problemă, rata de fertilitate ar trebui să fie în creştere. Pragul critic este reprezentat de valoarea 2,1 copii. Dacă, în medie, o femeie are mai mulţi copii decît atît, populaţia este în creştere. În caz contrar, aceasta se contractă. În prezent, acest indice reprezintă 1,5 şi se află sub nivelul minim.

Depopularea satelor este determinată şi de rata înaltă a migraţiei. Nici statisticile Fondului ONU pentru Populaţie nu sînt îmbucurătoare. Potrivit UNFPA, populaţia Moldovei va scădea pînă, în anul 2050, cu un milion de oameni, iar către anul 2130 ar putea avea doar 1,5 milioane de locuitori. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în prezent, speranţa de viaţa a populaţiei rurale este de 69 de ani, pe cînd în mediul urban aceasta este cu patru ani mai mare.

Sursa: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1764
Populația:
7043 locuitori

Cazaclia este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cazaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de municipiul Comrat și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 7043 locuitori. Satul Cazaclia a fost menționat documentar în anul 1764.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.