20 october 2023, 12:00 Moldovan reality views 1360
Fostul președinte moldovean regretă decizia Ucrainei de a renunța la limba moldovenească
20 october 2023, 12:00 Moldovan reality views 1360

Fostul președinte moldovean regretă decizia Ucrainei de a renunța la limba moldovenească

Fostul președinte al Republicii Moldova și lider al Partidului Socialiștilor de opoziție, Igor Dodon, și-a exprimat regretul față de decizia autorităților ucrainene de a considera limba moldovenească drept limba română.

"Limba moldovenească, ca și statul moldovenesc, care are peste 650 de ani, a fost, este și va fi. Afirmațiile potrivit cărora limba moldovenească nu a existat niciodată sînt fie o minciună deliberată, fie o dovadă de ignoranță a propriei istorii. Cunoaștem de mult timp poziția vecinilor noștri români, dar este regretabil că vecinii noștri ucraineni au cedat presiunii și au renunțat la identitatea moldovenilor care trăiesc în Ucraina", a declarat Dodon pentru TASS.

Politicianul și-a exprimat opinia că autoritățile moldovenești în această chestiune "ar trebui să ia exemplu de la guvernul ungar, care apără și urmărește recunoașterea drepturilor maghiarilor de pe teritoriul Ucrainei ca o chestiune de principiu.

"Sînt sigur că viitoarea conducere a Republicii Moldova va reveni cu siguranță la această problemă fundamentală pentru identitatea moldovenească", a subliniat fostul conducător al republicii.

Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
1020 locuitori

Budăi este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi şi Dermengi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1020 de locuitori. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.