07 may 2023, 18:00 Moldovan reality views 1140
Încotro se îndreaptă biserica moldovenească?
07 may 2023, 18:00 Moldovan reality views 1140

Încotro se îndreaptă biserica moldovenească?

În această săptămînă, potrivit informațiilor, se așteaptă sosirea în Republica Moldova a unui vicar patriarhal român, al cărui nume portalul noi.md nu a reușit să-l afle. Misiunea sa include, printre altele, discutarea cu conducerea Mitropoliei Moldovei a trecerii bisericii moldovenești sub patronajul Patriarhiei Române.

Interesul românilor este clar, dar, în ciuda faptului că majoritatea absolută a clerului moldovenesc rămîne fidelă principiilor canonice, printre preoții moldoveni există și o minoritate care tinde spre biserica română. O parte din această minoritate, în special din cadrul secretariatului Mitropoliei, referindu-se la faptul că patriarhia Moscovei ar fi biserica agresorului, își dorește în mod activ "schimbări". Poate că acești oameni pledează pentru crearea unei patriarhii moldovenești independente? Nu, cu siguranță este vorba despre trecerea de la dependența de Patriarhia Moscovei, cu un grad ridicat de libertate, la dependența strictă de Biserica românească semi-statală cu un sistem brutal de guvernare și control. Sînt evidente acțiunile de scindare a bisericii moldovenești și, în consecință, a societății. Avem noi nevoie de aceasta?

Mizăm pe înțelepciunea Mitropolitului Moldovei, care și-a dovedit în repetate rînduri capacitatea de a lua decizii care să corespundă intereselor bisericii, țării și poporului.

Vasili Balan

Source: noi.md

Keywords:

biserica , religie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.