01 april 2023, 14:00 Moldovan reality views 1710
Cum ne protejăm de efectele nocive ale poluării?
01 april 2023, 14:00 Moldovan reality views 1710

Cum ne protejăm de efectele nocive ale poluării?

Cu toate că în aceste zile a fost înregistrat un grad mai înalt de poluare, Agenția de Mediu îndemnă cetățenii la calm. Potrivit responsabililor, este o situaţie doar îngrijorătoare, nu alarmantă, transmite agora.

„Este firesc să avem o calitate a aerului mai joasă în capitala ţării, unde practic este concentrată o parte semnificativă a populaţiei”, se arată în mesajul Agenției.

„Situația trebuie să sensibilizeze atît autorităţile statului cît şi fiecare locuitor în parte în depunerea eforturilor comune orientate în reducerea emisiilor, cu scopul protejării în continuare a sănătății umane și a mediului înconjurător”, susțin responsabilii, transmite agora.

În acest sens, Agenția de Mediu a realizat o serie de recomandări prin care ne putem proteja de efectele nocive ale poluării:

  • Verificați zilnic prognozele de poluare a aerului pe pagina oficială a Agenției de Mediu sau pe pagina de facebook, pentru a ști cînd aerul este nesănătos.
  • Trecerea în regim de urgență a agenților economici la un nou regim de lucru, ținînd cont de condițiile meteorologice nefavorabile mai puțin specifice pentru perioada data a anului.
  • De a interzice agenților economici să folosească pentru încălzirea amplasamentelor a anvelopelor, uleiurilor uzate și deșeurilor din plastic, care contribuie semnificativ la poluarea aerului atmosferic în zonele și urbele aglomerate.
  • Implicarea Primăriei mun. Chișinău si Poliției auto, în vederea fluidizării traficului și identificarea măsurilor pentru reducerea riscurilor de poluare.
  • Atunci cînd nivelul de poluare este ridicat, Agenția de Mediu recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus în exterior de către cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, precum și copiii, femeile însărcinate și bătrînii, aerisirea locuinţelor să se facă doar în orele dimineţii.
  • Evitați să faceți exerciții fizice în apropierea zonelor cu trafic rutier mare.
  • Folosiți mai puțină energie electrică acasă. Prin reducerea consumului de energie, puteți contribui la îmbunătățirea calității aerului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • Folosiți cît mai rar mașina personală. Folosiți mijloacele de transport publice sau alte alternative ca deplasarea cu bicicleta, trotineta sau mersul pe jos.

„Îndemnăm fiecare cetățean și locuitor în parte al capitalei, să depunem eforturi comune și să identificăm acțiuni și soluții clare de reducere a emisiilor și poluanților în aerul atmosferic și de a nu rămîne indiferenți și doar a critica în permanență autoritățile de mediu în această perioadă dificilă pentru noi toți”, se mai arată în comunicatul emis.

Reamintim că, în dimineața zilei de 3 ianuarie, se înregistra un nivel sporit de poluare a aerului atmosferic, în capitală.

Source: noi.md

Keywords:

poluare , recomandari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.