27 october 2022, 11:00 Moldovan reality views 1150
Capacitățile sistemului de transport al gazelor din Ucraina permit majorarea livrărilor cître Moldova de cel puțin 10 ori
27 october 2022, 11:00 Moldovan reality views 1150

Capacitățile sistemului de transport al gazelor din Ucraina permit majorarea livrărilor cître Moldova de cel puțin 10 ori

Compania „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Potrivit Infotag, ca răspuns la o solicitare a ministerului infrastructurii și dezvoltării regionale al Republicii Moldova, compania a subliniat că capacitatea de tranzit al gazelor prin sistemul ucrainean, atît la intrarea în Ucraina, cît și la ieșirea în Moldova, depășește semnificativ volumele pompate de Gazprom.

La punctul de intrare în Ucraina, Sudja, în septembrie, volumul de capacitate rezervată a fost de 77,2 milioane de metri cubi pe zi, iar în octombrie – de 72 de milioane de metri cubi. Dar capacitatea este utilizată doar în proporţie de 50-55%, adică o creștere a tranzitului către Moldova este destul de posibilă, datorită acestor capacități deja plătite, dar neutilizate. În plus, sistemul de transport al gazelor ucrainean a oferit o oportunitate suplimentară de a rezerva la licitații 15 milioane de metri cubi de capacitate de tranzit de gaze pe lună și 52,6 milioane de metri cubi pe zi la punctul Sudja.

„Astfel, nu există bariere tehnice pentru creșterea volumului de transport de gaze către Moldova. Capacitățile sistemului de transport al gazelor din Ucraina fac posibilă creșterea volumelor actuale de tranzit către Moldova de cel puțin zece ori”, a spus compania.

Potrivit directorului pentru relații de stat și internaționale al companiei, Olga Belkova, Gazprom pur și simplu „nu are voință politică pentru acest lucru, iar orice încercare de a transfera vina pe pretinsa defecțiune tehnică a sistemului de transport al gazelor ucrainean este o manipulare care poate fi ușor respinsă prin datele tehnice”.

„Rusia, condusă de ambiții geopolitice, își demonstrează încă o dată lipsa de temeinicie ca furnizor de gaze. La rîndul său, înțelegînd complexitatea situației din sectorul energetic, Ucraina este pregătită să rămînă un partener de tranzit de încredere pentru Moldova, oferind capacitățile necesare pentru aprovizionarea țării cu gaze și stocarea gazelor în depozitele de gaze ucrainene”, a declarat GTSU.

Astfel, din cele menționate rezultă că Gazprom a redus livrările din cauza lipsei unei interacțiuni adecvate între instituțiile relevante ale Rusiei și Republicii Moldova. Potrivit noi.md, conducerea rusă nu este mulțumită de refuzul conducerii Republicii Moldova de a stabili condiții de activitate stabile și previzibile pentru marile întreprinderi din Transnistria legate de exportul produselor acestor întreprinderi. Acest lucru, în special, se referă la metalurgie, ciment și o serie de alte întreprinderi din regiunea nerecunoscută.

Source: noi.md

Keywords:

gaz , Ucraina

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
739 locuitori

Iorjniţa este un sat din cadrul comunei Cosăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 739 de oameni. Satul Iorjnița a fost menționat documentar în anul 1661.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.