03 july 2022, 10:35 Moldovan reality views 1375
Creștinii ortodocși au intrat în Postul Mare
Photo: ortox.ru
03 july 2022, 10:35 Moldovan reality views 1375

Creștinii ortodocși au intrat în Postul Mare

Creștinii ortodocși au intrat de astăzi în Postul Mare, cel mai aspru dintre toate cele patru posturi ale anului și care îi pregătește pe oameni de Sfintele Paști, sărbătorit anul acesta pe 24 aprilie, informează moldovenii.md cu referire la moldpres.md.

Potrivit calendarului ortodox, timp de șapte săptămîni, credincioșii nu vor mai mînca lactate, ouă, carne și pește și nu vor consuma băuturi alcoolice. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă Săptămîna Patimilor. În cele 40 de zile sînt doar două zile de dezlegare la pește, de Buna Vestire și de Florii, față de postul Crăciunului, cînd sînt 15 zile cu dezlegare la pește. În această perioadă nu se fac nunți.

Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gînduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de cel sufletesc.

În cadrul Serviciului divin de duminică de la Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului”, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir i-a îndemnat pe cei prezenți să petreacă Postul Mare în deplină împăcare unii cu alții, pentru a ajunge cu bine la luminata sărbătoare a Învierii Mîntuitorului Hristos. Vlădica a mai îndemnat pe credincioși să țină adevăratul Post, cel al înfrînării și al rugăciunii fierbinți, pentru ca într-adevăr să se bucure de roadele acestei nevoințe.

Odată cu începerea Postului Mare, prețurile la produsele de post au început să crească, în mod special la ciuperci. Comercianții susțin că, de obicei, în Postul Mare, prețul unui kilogram de ciuperci poate ajunge pînă la 55 de lei. Datorită proteinelor pe care le conțin, se consideră că acestea pot înlocui carnea. De asemenea, sînt solicitate fasolea, mazărea și zarzavaturile.

În 2023, Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 16 aprilie, iar în 2024 –  la 5 mai

Source: www.moldpres.md

Keywords:

post , Moldova , ortodoxie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1319 locuitori

Ţigăneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Ţigăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 47 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1319 oameni. Satul Ţigăneşti a fost menționat documentar în anul 1622.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.