03 december 2013, 15:37 Moldovan reality views 4597
03 december 2013, 15:37 Moldovan reality views 4597

Moldovenii au trimis de peste hotare o cantitate record de bani

Potrivit Băncii Naționale, în prima lună a anului, valoarea remitențelor bănești de peste hotare a ajuns la 100 milioane de dolari.

Vesti.md amintește că anterior cel mai mare transfer de bani de peste hotare, în prima lună a anului a fost înregistrată în anul 2008. Atunci, moldovenii care munceau peste hotare au trimis acasă aproximativ 90 mil. dolari. În următorii doi ani, veniturile au scăzut și au atins nivelul minim în ianuarie 2010 – remitențele au constituit atunci 63 de milioane de dolari.

Apoi volumul remitențelor a început din nou să crească, atingînd în acest an mai mult de 99 de milioane de dolari. În ultimii cinci ani, compatrioții care lucrează în afara Republicii Moldova, susțin economia națională în valoare de aproximativ sapte miliarde de dolari. Cel mai mare volum de transferuri a fost înregistrat în 2008 - mai mult de 1.66 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, din cauza crizei economice globale, peste un an volumul remitențelor s-a micșorat cu o jumătate de miliard de dolari. Sumele au crescut din nou în 2012, cînd în Republica Moldova au fost transferate din străinătate aproximativ 1.5 miliarde dolari. Banca Mondială prognozează că remitențele în țările în curs de dezvoltare vor crește în 2013 cu aproximativ opt la sută față de 2012.

Keywords:

bani , economie , moldovenii , Europa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.