26 february 2013, 11:14 Moldovan reality views 28897
26 february 2013, 11:14 Moldovan reality views 28897

Presa ucraineană: România va introduce jandarmi în R. Moldova

Situația politică din Republica Moldova și Ucraina se înrăutățește pe zi ce trece. Catalizatori pentru viitoarele conflicte civile și militare servesc nu doar contradicțiile tradiționale dintre putere și opoziție, cît elementele explozive ale confruntării între Occident (UE, NATO) și Est (Rusia, Uniunea vamală), cum ar fi referendumurile, alegerile, protestele de stradă care vizează schimbarea vectorului geopolitic al țării. Populația din Moldova și Ucraina se împarte deja nu pe criterii politice, ci geopolitice, atunci cînd politica internă este înlocuită de cea externă.

Potrivit site-ului ucrainean Hvylia.org, pe fundalul confruntării tot mai acerbe între alianța de guvernămînt din Republica Moldova "Alianța pentru integrare europeană" și comuniști, iar în cadrul alianței între partidele sale constitutive, sînt mari șansele de ingerință militară a  României.

"Armata regulată nu va fi trimisă, deoarece pentru aceasta ar fi nevoie de acordul conducerii politice și militare a NATO, parte a căreia este România. Dar Traian Băsescu poate trimite jandarmii români. Și îi va trimite", - sînt siguri autorii articolului.

"Cetățenii României, care ocupă acum poziții cheie în structurile de stat ale Republicii Moldova, inclusiv organele de drept (armata, poliția, poliția de frontieră, servicii de informații) deschid frontierele pentru jandarmii români și împreună cu aceștia suprima rebeliunea bașbuzucilor comuniști și altor figuri din opoziție. Europa civilizată salută stabilirea ordinii și conservarea cursului pro-european, democratic al Moldovei "- scrie site-ul ucrainean.

"Partidul Liberal va întîlni trupele române cu flori și pîine cu sare. Partidul Liberal Democrat va păstra tăcere. Partidul Democrat va exprimă îndoieli, dar nimeni nu-i va da ascultare. Partidul Comunist se va indigna, dar pe toți liderii săi jandarmii români, cu sprijinul organelor de drept din Moldova îi vor „lichida”, - consideră autorii.

"În schimb, Bucureștiul va cere un singur lucru - ca Alianța să adopte hotărîrea despre unirea celor două state românești. Alianța va accepta imediat. Dar dacă jandarmii români vor veni la Chișinău, ei deja de aici nu vor pleca. Puteți să nu numiți aceasta "Unire" de jure. Dar, de facto, va fi "Unirea", - spun autorii.

"După aceasta Rusia va recunoaște independența Transnistriei. În acest caz, orașul Bender, care se află pe malul drept, "românesc", al Nistrului, din nou, la fel ca în 1992, ar putea deveni mărul discordiei între Rusia și România (a se citi NATO). Pericolul unui conflict armat internațional crește semnificativ", - declară autorii materialului.

Nu va evita un conflict intern nici Ucraina: "luptele locale" vor începe în martie - aprilie 2013, iar punctul culminant al confruntării va fi atins, probabil, în toamnă, în timpul referendumului național privind aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală. Atunci este  posibilă lupta deschisă între veteranii "afganezi" și ai trupelor Aeropurtate, pe de o parte, și naționaliștii din "Libertatea", pe de altă parte.

În cazul în care cetățenii ucraineni vor susține la referendum aderarea țării la Uniunea Vamală, consiliile regionale și municipale din vestul Ucrainei pot face apel la conducerea Poloniei, României, Ungariei pentru asistență armată după " modelul moldovenesc", adică cu "voluntari" și "forțe de poliție". Ianukovici se va opune referendumului, dar este puțin probabil să iasă în mod deschis împotriva lui Putin, încheie autorii materialului.

 

Sursa: hvylya.org

Keywords:

politica , Romania , Ucraina , Moldova , armata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
1024 locuitori

Tabăra este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1024 de oameni. Satul Tabăra a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.