02 may 2013, 16:39 Moldovan reality views 4133
02 may 2013, 16:39 Moldovan reality views 4133

Majoritatea cetățenilor se consideră moldoveni și vorbitori ai limbii moldovenești

Numărul persoanelor care cred că Republica Moldova ar trebui să se regăsească în Uniunea Europeană este într-o ușoară creștere, iar al celor care optează pentru Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus – într-o ușoară descreștere. Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj de opinie publică, realizat de Centrul de Cercetare Sociologică din Moldova (CCSM). Potrivit acestuia, pentru integrarea europeană s-au expus 53% din respondenți, în timp ce pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală au pledat 47%, relatează NOI.md.

După cum a menționat expertul Institutului de Dezvoltare Economică și Politici Europene, Alexandru Fala, discuțiile pe aceste teme sînt politizate, iar argumentele, deseori, populiste. Astfel, „argumentul în favoarea aderării la Uniunea Vamală este prețul redus la gazele naturale, ceea ce nu este neapărat adevărat”. Totodată, expertul consideră că unele carențe în privința integrării europene țin de comunicare. Asta deoarece populația nu înțelege prea bine plusurile integrării, iar în procesul comunicațional sînt implicați doar reprezentanții instituțiilor publice și mediului de afaceri.

Rezultatele aceluiași sondaj mai arată că 38% din populație au frică de unirea Republici Moldova cu România, iar 62% nu au aceste temeri. Totodată, 40% din respondenți au relatat că se simt moldoveni vorbitori de limba moldovenească, 27% – moldoveni vorbitori de română, 11% – moldoveni vorbitori de rusă, 8% – români care vorbesc româna, 6% – ruși vorbitori de rusă și 3% – ruși vorbitori de moldovenească.


Sursa: noi.md

Keywords:

moldovenii , sondaj , limba , UE , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
732 locuitori

Bălăşeşti este un sat din cadrul comunei Răculeşti, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Criuleni și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 732 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.