02 september 2021, 14:00 Moldovan reality views 2127
Iniţiativă abandonată. Babybox-ul de la Institutul Mamei și Copilului, inutil
02 september 2021, 14:00 Moldovan reality views 2127

Iniţiativă abandonată. Babybox-ul de la Institutul Mamei și Copilului, inutil

Singurul Babybox din Moldova amplasat la Institutul Mamei și Copilului, care ar putea oferi o şansă la viață bebelușilor abandonaţi, nu funcționează.

Administrația spitalului susține că dispozitivul pentru bebeluși a fost instalat în 2013, iar de atunci nu a fost utilizat niciodată. Ei spun că proiectul nu poate fi implementat deoarece legea nu reglementează funcţionarea acestor babybox-uri.

Alina-Violeta Toporovschi a avut ideea instalării babybox-ul de la Institutul Mamei și Copilului. Ea spune că proiectul nu a fost susținut de autorități.

"Eu am lansat o petiție online, după aceasta la Parlament a fost înregistrat un proiect de schimbări în legislație, care ar permite funcționarea baby box-urilor. După a doua citire, acest proiect a fost respins și a anulat inițiativa. În acești opt ani, noi avem în jur la 20 de cazuri pe an.", a spus locuitoarea orașului Chișinău, Alina-Violeta Toporovschi.

Tânăra spune că pe viitor își dorește să pornească un nou proiect, în acest sens.

Reprezentanții instituției spun că în tot acest timp nicio mamă nu a apelat la acest serviciu.

"Acuma nu funcționează, încăperea are altă destinație acum.
- Dar ce destinație are acum?
- Adică... este echipamentul acela, dar pe lângă echipamentele existente de atunci, mai sunt și alte lucruri.
- Depozit?
- Este ca o încăpere din cadrul secției care este folosită totuși.", a spus purtătorul de cuvânt al Institului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.

Proiectul babybox funcţionează în 14 țări. Dispozitivul are un senzor de mişcare şi declanşează o alarmă atunci când un bebeluş este lăsat în cutie.

Source: www.publika.md

Keywords:

copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
38 locuitori

Balinţii Noi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de locuitori. Satul Balinții Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.