24 october 2012, 10:08 Moldovan reality views 4210
24 october 2012, 10:08 Moldovan reality views 4210

Аsociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din patru raioane vor beneficia de asistenţă pentru a funcţiona eficient

Şapte Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI) din raioanele Criuleni, Orhei, Anenii Noi şi Nisporeni vor beneficia de mobilier şi echipament pentru a gestiona eficient sistemele de irigare ce vor fi reabilitate în cadrul Programului Compact, finanţat de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, informează MOLDPRES.

AUAI Criuleni a beneficiat de o donaţie, în sumă de 10 mii de dolari americani, pentru echiparea oficiului cu echipament ce va ajuta producătorii agricoli să gestioneze sistemul de irigare după renovare, care în prezent este unul învechit, ineficient operaţional şi energetic, cu reţele de irigaţie deteriorate şi costuri exagerate pentru resursele energetice.

Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a specificat, în timpul ceremoniei de transmitere a donaţiei, că sistemele de irigare reabilitate vor dispune de elemente de automatizare şi funcţionare a pompelor în funcţie de cererea de apă, transmiterea datelor de la distanţă prin reţeaua GSM şi alte aspecte pentru operarea eficientă a sistemului centralizat de irigare, după reabilitare. Pe parcursul săptămînii curente, alte şase AUAI create în aria sistemelor de irigare, ce vor fi reabilitate în cadrul Programului Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului, vor fi dotate similar. Ulterior, încă patru asociaţii create cu suportul Programului Compact vor fi, la fel, dotate cu echipament şi mobilier.

Potrivit lui Bumacov, în condiţiile în care, în ultimii ani, seceta a devenit o problemă tot mai acută pentru Republica Moldova, agricultura nu are viitor fără irigare. În context, ministrul a salutat iniţiativa Programului Compact de a crea un cadru funcţional în procesul de gestiune a sistemelor centralizate de irigare prin reabilitarea acestora şi crearea asociaţiilor.

Asistenţa este acordată în cadrul proiectului "Tranziţia la agricultura performantă în cadrul Programului Compact", semnat între Guvernul Republicii Moldova şi cel al SUA, la începutul anului 2010. Valoarea totală a Programului este de 262 mln USD, acordaţi ca ajutor nerambursabil cu scopul de a contribui în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din R. Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură de performanţă.

 

Keywords:

localitati , partener

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3206 locuitori

Doroţcaia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Doroţcaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3206 oameni. Satul Doroţcaia a fost menționat documentar în anul 1768.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.