08 february 2019, 15:48 Moldovan reality views 2845
Declarație: Plahotniuc ar putea fi predat de oameni din propriul anturaj
08 february 2019, 15:48 Moldovan reality views 2845

Declarație: Plahotniuc ar putea fi predat de oameni din propriul anturaj

Oamenii din cel mai apropiat anturaj al fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, își pot „preda" fostul șef, oferind autorităților competente informaţii despre toate fărădelegile comise de acesta. Cu toate acestea, Vladimir Plahotniuc chiar și fără aceste confesiuni poate fi tras la răspundere pentru participarea la „furtul miliardului", pentru extorcare și delapidare de la întreprinderile de stat din Moldova.

O astfel de opinie a fost exprimată de omul de afaceri Veaceslav Platon, aflat în detenţie, într-un interviu acordat TV8, transmite Noi.md.

Răspunzînd întrebărilor, Veaceslav Platon a admis că oamenii din anturajul apropiat al lui Plahotniuc - Sergei Iaralov și Constantin Botnari – aflaţi, în momentul dat în SUA, sînt capabili să-şi „predea" fostul șef, furnizînd toate informațiile despre faptele sale și fărădelege comise serviciilor speciale locale.

„Dar există deja un surplus de astfel de dovezi despre fărădelegile lui Plahotniuc. Sînt un martor viu al participării lui Plahotniuc la „furtul miliardului". Există un episod în care acesta „s-a manifestat" din plin, într-o tranzacție de-a mea de vînzare de acțiuni ale unei bănci. Sînt martorul, cel mai natural, direct implicat, care a văzut, care i-a vîndut acțiuni", a spus Veaceslav Platon. El a subliniat că în alte episoade ale „furtului miliardului", Plahotniuc a acționat prin Iaralov și alții, acolo există un lanț lung, iar aici este un episod dovedit la 100%".

Potrivit omului de afaceri condamnat, Plahotniuc poate fi pus sub urmărire penală pentru extorsiuni și delapidări permanente de la întreprinderile de stat din Moldova, începînd cu Metalferos, Moldtelecom, Moldelectrica, Moldovagaz și altele. „La fiecare întreprindere de stat îşi avea oamenii săi, care scoteau de acolo active și i le transmiteau. Din 2003, încă de pe vremea lui Voronin, Plahotniuc supraveghea aceste fluxuri și a organizat furturi de la întreprinderile de stat, mai întîi l-a ajutat pe Voronin, iar după schimbarea şefului, şi le-a apropriat în întregime", a spus Veaceslav Platon.

Potrivit acestuia, dacă, în Moldova, cazul lui Plahotniuc va fi instrumentat de procurori profesioniști competenți, atunci se va reuşi extrădarea fostului lider al PDM din SUA. Veaceslav Platon consideră, de asemenea, că procurorii care au lucrat cu Plahotniuc își pot „schimba pantofii" în aer și pot începe să lucreze împotriva fostului lider PDM, „presîndu-l" deja pe el.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
205 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.