05 august 2019, 11:00 Moldovan reality views 16674
Pe teritoriul Moldovei au fost lansate 261 de rachete antigrindină
05 august 2019, 11:00 Moldovan reality views 16674

Pe teritoriul Moldovei au fost lansate 261 de rachete antigrindină

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunţă că în perioada 3-6 mai 2019, pe teritoriul Republicii Moldova, au fost înregistrate pe alocuri ploi cu descărcări electrice.

În acest context, au fost lansate 261 de rachete antigrindină, iar pînă în prezent, din informaţiile disponibile pe teritoriul protejat nu au fost înregistrate căderi de grindină.

Astfel, în urma avertizărilor meteorologice, Unitățile speciale Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești, Călărași și Ceadîr-Lunga, în intervalul orelor 17:48 – 21:14, au efectuat operațiuni de influențe active și au fost prelucrate 35 de obiecte convective cu pericol de grindină.

Conform datelor radiolocaționale ale Serviciului special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice, au fost lansate 27 de rachete de tip Alazani-6, 171 rachete de tip Loza-2 și 63 de rachete de tip Loza-7.

Potrivit specialiștilor, eficacitatea lucrărilor antigrindină anual constituie 85-90% la sută, ceea ce înseamnă că aplicarea metodei rachetare permite efectiv de a combate fenomenul de grindină.

Menționăm că pe teritoriul protejat al Republicii Moldova sînt amplasate peste 132 de puncte de rachetare, în zona de protecție fiind incluse integral sau parțial 22 de raioane, municipiul Bălți și UTA Găgăuzia. Cu referință la prognozele meteo, pentru următoarele două zile, meteorologii prognozează cod galben de intensificări ale vîntului. Potrivit specialiștilor, se prevăd intensificări ale vîntului din direcție nord-vest în rafale de pînă la 15-18 m/s.

Source: realitatea.md

Keywords:

racheta , meteo , grindină

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
2011 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.