11 june 2018, 12:47 Moldovan reality views 10091
Poligonul de la Ţînţăreni a fost închis din motive mercantile
11 june 2018, 12:47 Moldovan reality views 10091

Poligonul de la Ţînţăreni a fost închis din motive mercantile

Nu au existat motive pentru închiderea poligonului de deșeuri Ţînţăreni, acesta fiind din motive mercantile urmărite de Primăria municipiului Chișinău și întreprinderea Autosalubritate.

Este opinia consilierului municipal, Vasili Chirtoca. Acesta din urmă s-a interesat de motivele deciziei Consiliului Municipal Chișinău de închidere a poligonului de deșeuri de la Ţînţăreni.

"«Am ajuns la convingerea fermă că nu au existat motive ca poligonul să fie închis.Acest poligon, chiar dacă lasă loc pentru mai bine, se afla și se află într-o stare bună și era funcțional, m-am convins de aceasta deplasîndu-mă la fața locului. Dar la mijloc au fost niște interese mercantile ale conducerii Primăriei Chișinău și „Autosalubritate". Esența lor consta în faptul ca deșeurile să nu fie evacuate, pentru a face imposibilă activitatea companiei, care colecta acolo biogaz, din care producea energie electrică, deoarece aceasta nu rezolvase careva probleme, asupra cărora insistau acestea», a menţionat consilierul municipal.

Potrivit lui, folosindu-se de conducerea liberală a de la Primăria Țînțăreni, funcționarii din capitală au convenit ca locuitorii comunei să fie scoși în drum, pentru a protesta împotriva gunoiștii, care, chipurile, îi incomodează.

" Am ajuns la concluzia fermă că problema este ascunsă anume aici, căci Poligonul este amplasat departe de Țînțăreni. Pe traseul Chișinău-Odesa, unde se află această localitate, există un trafic enorm, pe acolo trec permanent tiruri. Mașinile care cară deșeuri alcătuiesc mai puțin de 1%. Ele nu aduc acele prejudicii, despre care vorbesc locuitorii care au, cică, de suferit. Mi-a apărut convingerea că este vorba despre o anumită schemă.", a subliniat Vasili Chirtoca.

El a reamintit că mai tîrziu deşeurile au început a fi evacuate la Mina „Purcel" de la marginea Chișinăului, com. Bubuieci, care este total neadaptată în aceste scopuri – nu este compactat fundul, nu a fost construită structura din beton armat, lipseşte hidroizolarea.

Către acel moment erau deja acumulate cca 1 mil. de tone de deșeuri și mai multe tone de lichid – așa-numitul filtrat, în care plutea toată această mizerie. Acest lichid se infiltra în fîntînile din Bubuieci. Apa din ele a devenit nepotrivită pentru consum, a ajuns să fie afectată și Colonița – satul natal al primarului general de pe atunci.

După cum a observat consilierul municipal, a devenit evident necesitatea reluării urgent a activităţii Poligonului de la Țînțăreni, după care să fie căutate căi de lichidare a dezastrului ecologic de la Bubuieci. La fel de clară era necesitatea începerii colaborării cu Compania ABS, care, timp de mai mulţi ani, construiește o întreprindere de sortare și procesare a deșeurilor, atît de necesară capitalei.

Potrivit consilierului, această întreprindere putea fi ori răscumpărată, ori creată una mixtă, ori soluționată problema creditării acesteia dat fiind că ABS a investit în construcție cca 7 mil. euro și mai este nevoie de investiții de aproximativ 20 mil. euro.

Odată construită această întreprindere, ea ar putea soluționa absolut toate problemele de separare și procesare a deșeurilor, care apar în Chișinău.

"Oare chiar la Primărie nu se știa despre aceasta? Ca și despre faptul că Poligonul de la Țînțăreni poate fi utilizat în continuare? El este completat la doar 40%. Oare ei nu înțelegeau, că în Mina „Purcel" nu pot fi depozitate deșeuri? A devenit clar că există o schemă în care interesele personale ale unor oameni au prejudiciat interesele societății - interesele cel puțin a unui milion de locuitori. Organele de drept trebuie să examineze această situație, făcînd acest lucru cît se poate de grabnic", este convins Vasile Chirtoca.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
450 locuitori

Merenești este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 1989, populaţia satului constituia 450 de oameni. Satul Merenești a fost înființat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.