23 april 2018, 14:50 Moldovan reality views 10570
Gheorghe Arpentin: Moldova are marile sale atuuri
23 april 2018, 14:50 Moldovan reality views 10570

Gheorghe Arpentin: Moldova are marile sale atuuri

În ultimul timp, viticultura moldovenească dă semne de reanimare. Judecînd după dinamica pozitivă a exporturilor din ultimii trei ani, ea și-a revenit, mai mult ori mai puțin, după ultimul embargo. Despre starea lucrurilor din ramură ne-a relatat domnul Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), doctor habilitat în științe tehnice.

- Cum credeți, ce realizări majore a înregistrat ramura în ultimii ani?

- Principalul indicator al stării de lucruri în ramură este exportul, care îi aduce venituri. El sporește nu doar ca volum, ci și în expresie monetară. E important, deoarece poți vinde volume mari de produse, dar la prețuri mici. Noi ne străduim să sporim valoarea vinului moldovenesc, sporindu-i calitatea. Cel de-al doilea indicator este situația de pe piața internă. Pentru ca ramură să se dezvolte normal, ea are nevoie de o bază bună în propria țară.

Următorul moment important este faptul că noi acordăm tot mai multă atenție viticulturii și vinificației, pentru a crea oferta noastră unică pe piața mondială. Ține de soiuri, calitatea materialului de plantare, tehnicile agricole, plantarea viilor etc. – de toți factorii care determină microzonarea, cartografierea climatului și a solurilor.

Trebuie menționat faptul că Moldova este unica țară din fosta Uniune Sovietică care a mers pe calea transparenței și predictibilității pieței. În acest scop a fost creat Registrul viei şi vinului. El deja include 30% dintre informațiile despre viile republicii. Cred că spre sfîrșitul anului va fi completat deplin. Grație lui, putem afla, spre exemplu, ce soiuri de struguri vor fi prelucrate la fabricile de vin și în ce volum. O parte din această informație se află în acces public. O atare transparență oferă consumatorilor încrederea în faptul că noi muncim deschis.

Am început să acordăm o atenție sporită sistemului de control al calității. Unul dintre elementele lui este Registrul viei și vinului, despre care am spus deja, un șir de alte registre ținute la întreprinderi și care permit urmărirea fiecărui lot de vinuri. Noi extindem denumirile geografice și, probabil, în anul curent vom finaliza lucrul asupra celor două denumiri controlate conform locului de origine (cea mai înaltă treaptă a calității), care vor deveni locomotive pentru vinurile noastre.

În acest sistem de asigurare a calității am inclus controlul calității vinurilor noastre pe piețele-țintă, unde selectăm mostrele direct de pe rafturi și, împreună cu ANSA (deoarece ONVV nu are drept de control), efectuăm analize specifice pentru a vedea în ce măsură sistemul nostru de control rezistă la critici. Aceste mostre le degustăm și le analizăm. Dacă vor fi descoperite defecte ale gustului și aromei, neconcordanțe ale conținutului de SO2, etc., atunci specialiștii Direcției viticultură și vinificație a ONVV le vor propune producătorilor asistența necesară pentru ca pe viitor aceste probleme să dispară. Ei, și dacă asemenea încălcări se vor repeta, întreprinderile vor fi pedepsite. În plus, am început efectuarea unui audit al sistemului de control al calității, împreună cu experți din Cehia și Italia, pentru a determina riscurile din sistem și a le înlătura, inclusiv la nivel legislativ.

Noi investim în promovarea vinurilor moldovenești 60-65% din mijloacele acumulate în Fondul viei și vinului, deoarece trebuie să fim siguri că eforturile noastre nu vor fi zadarnice. Iată de ce este important să asigurăm calitatea produselor noastre și o încredere mai mare în aceste produse.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

vin , vinificatori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
2762 locuitori

Voinescu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Voinescu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Hîncești și la 82 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2762 de oameni. Satul Voinescu a fost menționat documentar în anul 1623.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.