03 november 2018, 11:00 Moldovan reality views 18714
Cum Alianța Nord-Atlantică recrutează preoții moldoveni
03 november 2018, 11:00 Moldovan reality views 18714

Cum Alianța Nord-Atlantică recrutează preoții moldoveni

Xenia Florea

Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) în Moldova a anunțat recrutarea unui nou grup de ”agenți de influență”.

Pe site-ul acestei structuri a apărut o informație despre lansarea proiectului „Promovarea valorilor europene și nord-atlantice în localitățile rurale ale Republicii Moldova prin intermediari formatori de opinie”. În calitate de intermediari-propagandiști, Centrul NATO și-ar dori să vadă primari, profesori, lideri de ONG-uri, precum și preoți, “care sînt membri activi ai comunității și și-au demonstrat devotamentul față de dezvoltarea regiunii”.

După ”indicații valoroase” – la Bruxelles

Proiectul „Promovarea valorilor europene și nord-atlantice în localitățile rurale ale Republicii Moldova prin intermediari formatori de opinie” începe în martie. „Proiectul are drept scop aprofundarea înțelegerii principiilor și valorilor europene și nord-atlantice și schimbul de bune practici și experiență”, se menționează în avizul Centrului. 

CID NATO preconizează să recruteze “un grup-țintă” format din 10 activiști-propagandiști care să reprezinte nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, pe care ulterior să-i trimită pentru instruire (în aviz este utilizată denumirea ”tur de studiu”) în Belgia, unde sînt amplasate oficiile centrale ale NATO și UE.   

„După turul de studiu, participanții vor organiza evenimente locale, în cadrul cărora vor prezenta bunele practici și schimbul de experiență acumulate pe parcursul sesiunilor informative din instituțiile UE, NATO și autoritățile locale din Belgia. În așa fel, participanții la proiect vor evolua în rol de animatori, contribuind la înțelegerea mai bună a principiilor și valorilor promovate și stimulate de UE și NATO, la baza cărora stau buna guvernare și supremația legii”, se menționează în comunicat.

„De fapt, este un proiect de rutină, spune politologul Victor Josu. În Moldova există multe de acest fel, deci – nimic nou. Cu excepția unui mic detaliu: de această dată, criteriile de recrutare a propagandiștilor valorilor NATO se extind nu numai asupra liderilor de ONG, primarilor și pedagogilor, dar și asupra preoților. 

Nu știu de ce anume s-au condus cei de la Centrul de Informare și Documentare cînd i-au inclus aici și pe preoții. Nu-mi pot imagina acest tablou. Satele noastre stau pustii, populația adultă muncește peste hotare, biserica din sat, în prezent, este vizitată doar duminica și doar de oameni în etate – cel mai potrivit contingent pentru seducerea cu valori euroatlantice. Și iată că vine parohul unei asemenea biserici la administrația eparhială și îi cere arhiereului blagoslovire pentru călătoria în Belgia. Nu mă apuc să descriu reacția episcopului, însă pot spune cu siguranță – bietul preot, care s-a lăsat ademenit de momeala CID, o va păți. Dar este totuși pură fantezie. Deoarece niciunul dintre preoții noștri, orice s-ar spune, nu se va lăsa ademenit de așa ceva. Nu le trebuie lor NATO. Există lumi care nu se intersectează, chiar dacă se pomenesc foarte aproape una de alta. Pentru că le desparte o stavilă de netrecut și “porțile iadului nu o vor birui” (Mat. 16, 18). Este regretabil că acest lucru simplu nu este pe înțelesul NATO. Cei de acolo nici nu-și închipuie ce înseamnă să fii un preot ortodox”.

De altfel, unii experți consideră că, printre participanții la proiectul amintit, s-ar putea pomeni preoți din Moldova – reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei. Pentru că problema nu mai ține de dogmele credinței și de menirea preoților de a se îngriji de mîntuirea sufletelor enoriașilor, ci de politică. 

Continuarea articolului citiți pe noi.md.


Source: noi.md

Keywords:

NATO , recrutare , preot

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
2125 locuitori

Andruşul de Jos este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cahul și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2125 de oameni. Satul Andruşul de Jos a fost menționat documentar în anul 1459.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.