23 january 2018, 15:30 Moldovan reality views 11999
Prețurile la benzină și motorină continuă să crească
23 january 2018, 15:30 Moldovan reality views 11999

Prețurile la benzină și motorină continuă să crească

Prețurile la cea mai solicitată benzină Premium-95 vor crește de mîine cu 25 de bani per litru, iar la motorină cu 19 bani, după ce în perioada precedentă, benzina s-a scumpit cu 68 de bani per litru, iar prețul la pompă la motorină a crescut cu 60 de bani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 24 ianuarie-6 februarie, prețul plafon de comercializare la benzina Premium-95 la nivel de 18.47 lei pentru un litru, iar la motorină de 16.51 lei.

Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 24 ianuarie pînă la 6 februarie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decît cele stabilite de ANRE.

Cotaţia barilului de petrol Brent a atins la sfîrșitul primei decade a lunii ianuarie nivelul de peste 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din noiembrie 2014, după care a scăzut ușor și s-a stabilizat la nivelul de 68-69 de dolari, iar în dimineața zilei de astăzi se cifra la 69.31 dolari pe baril, cu 28 de cenți mai mult decît pe 22 ianuarie. Prețul la petrol a început să crească după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat că va continua să limiteze furnizarea.

OPEC şi Rusia au reafirmat, la 21 ianuarie, că vor menţine reducerile de producţie a petrolului pînă la sfîrşitul acestui an, pentru a echilibra piaţa mondială, şi au semnalat că sunt pregătite să coopereze şi dincolo de acest acord, transmite Bloomberg. Producătorii vor menţine în vigoare reducerile de producţie a petrolului pînă la sfîrşitul acestui an, piaţa urmînd să se reechilibreze în acest an sau în 2019, a declarat ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid Al-Falih, într-o conferinţă de presă susţinută în Muscat, Oman.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 2,6% în această lună, iar cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană ar urma să înregistreze o creştere solidă în 2018, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Compania britanică British Petroleum consideră prețul actual de 69 dolari pe baril drept relativ ridicat și prognozează o corectare a cotațiilor în diapazonul 55-60 dolari pe baril.

Agenția de Prognozare Economică a Federației Ruse estimează că în anul 2018, prețul petrolului va crește cel mai probabil în limita a 68-73 de dolari pe baril, în februarie, și va atinge maximul de 90 de dolari, în august, ca să coboare pînă la 78 de dolari pe baril în decembrie, iar jocurile vor fi făcute la nivel înalt de marile state producătoare.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
597 locuitori

Alexeuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 597 de oameni. Satul Alexeuca a fost menționat documentar în anul 1852.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.