30 december 2017, 15:00 Moldovan reality views 16865
Goncearova: Constituția trebuie protejată (Video)
30 december 2017, 15:00 Moldovan reality views 16865

Goncearova: Constituția trebuie protejată (Video)

În loc să-și consolideze forțele în jurul unui obiectiv comun, societatea moldovenească continuă să caute vinovați.

Această abordare greșită ne-a împiedicat pe parcursul celor 26 de ani de independență să progresăm ca stat, afirmă fosta directoare a Biroului Relații Interetnice, Olga Goncearova.

Într-un interviu acordatului portalului NOI.md, Goncearova, care este în prezent președinta „Adunării Popoarelor din Moldova", a relatat cum pot fi depășite divergențele legate de limbă și istorie adînc înrădăcinate în societate, dar și de ce Constituția nu trebuie lăsată la cheremul partidelor politice.

„La noi problemele limbii, istoriei și apartenenței etnice sînt ridicate special pentru a uita toate celelalte probleme – în special pe cea a dezvoltării economice. Noi mereu am căutat vinovați și această luptă internă ne-a dat ce avem astăzi – o situație economică mai deplorabilă decît în '89. Pe de o parte, probleme există, dar pe de alta ele sînt umflate artificial. Cum adică nu putem ajunge la un consens pe marginea istoriei? Acesta nu este un proces de negocieri! Istoria este ceea ce s-a săvîrșit, ceea ce este fixat pe hîrtie. Sînt fapte istorice care cuiva îi sînt pe plac, altcuiva nu, dar acesta nu este un motiv pentru a le nega. Trebuie să ai suficientă înțelegere și respect față de istorie, față de trecut", a subliniat intervievata.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
879 locuitori

Stolniceni este un sat din cadrul comunei Cioropcani, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de locuitori. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1598.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.