24 february 2017, 16:05 Moldovan reality views 4332
Parlamentul a aprobat Programul de implementarea Acordului de Asociere pentru 2017
24 february 2017, 16:05 Moldovan reality views 4332

Parlamentul a aprobat Programul de implementarea Acordului de Asociere pentru 2017

Deputații au aprobat vineri, 24 septembrie, Programul legislativului pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană pentru anul 2017. Hotărârea a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți în sală, transmite IPN.

Președintele legislativului, Andrian Candu, a declarat că acest document reprezintă un extras dintr-un plan național agreat cu Uniunea Europeană pentru trei ani. Documentul conține 111 acțiuni, instituțiile responsabile, dar și termenele de implementare.

„Programul legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere în 2017 permite să ne setăm prioritățile, să ne mobilizăm și să ne organizăm mai bine", a notat Andrian Candu.

În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, opoziția s-a expus împotrivă, cerând să fie amânat votul.

Deputatul socialist Vladimir Țurcanu a declarat că documentul a fost prezentat acum două zile și există mai multe întrebări vizavi de acesta. Parlamentarul a regretat că nu au avut loc discuții până ca documentul să fie propus plenului Parlamentului.

Oxana Domenti, din fracțiunea PCRM, a formulat obiecții față de termenele indicate, dar și față de unele acțiuni, despre care crede că nu ar fi în interesul Republicii Moldova. Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat că documentul per ansamblu este „egoist", fiind elaborat de democrați, în situația în care și PCRM este gata să se implice.

Liderul fracțiunii Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, a menționat că punerea pe ordinea de zi în grabă a unor proiecte nu vorbește despre eficiența Parlamentului. În opinia sa, acest proiect reprezintă „un gest disperat al guvernării pentru a mai avea o hârtie pe care să o fâlfâie în fața partenerilor externi". Potrivit liberal-democratului, Republica Moldova are deja un plan de acțiuni, iar programul legislativului nu este altceva decât o acțiune de PR.

Democratul Dumitru Diacov a menționat că e un „proiect simplu și clar, care reflectă acțiunile Guvernului și este normal ca opoziția să fie împotrivă". Planul reiese din angajamentele Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, iar documentul nu a apărut ieri, bazele lui au fost puse la ședința comună a Parlamentului cu Guvernul. La acea ședință au avut posibilitatea să participe toți deputații și oricine ar fi putut să-și aducă contribuția, a subliniat parlamentarul.

Proiectul de hotărâre intră în vigoarea la data aprobării.

Source: www.ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1876
Populația:
759 locuitori

Alexandrovca este un sat din cadrul comunei Gangura, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ialoveni și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 759 de oameni. Satul Alexandrovca a fost menționat documentar în anul 1876.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.