25 september 2016, 12:20 Moldovan reality views 6676
A fost canonizată Fericita Agafia (Video)
25 september 2016, 12:20 Moldovan reality views 6676

A fost canonizată Fericita Agafia (Video)

Sîmbătă, Fericita Cuvioasa Maica Agafia de la mănăstirea Cușelăuca, a fost trecută în rîndul sfinților.

Mii de enoriași din toată țara au participat la canonizarea Fericitei Agafia. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Vladimir alături de mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În cadrul serviciului divin a fost săvîrșită ultima slujbă de pomenire pentru Fericita Agafia, după care, în mod solemn, a fost dat citirii Tomosul de Canonizare. După aceasta a fost citită viața Sfintei Fericite Agafia. Apoi, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire.

Mitropolitul Vladimir a ținut un discurs în care a subliniat importanța acestui eveniment pentru creștinii ortodocși din țara noastră.

„Este un eveniment foarte important pentru viața noastră spirituală – canonizarea Fericitei Agafia, care de azi devine o mare mijlocitoare între poporul nostru bine-credincios și bunul Dumnezeu", a menționat ÎPS Vladimir.

În data de 25 august 2016, moaștele Sfintei Agafia au fost așezate într-o racla speciala, cu binecuvîntarea Mitropolitului Vladimir, de Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, Președinte al Comisiei de Canonizare a Sfinților din Moldova, si de Preasfințitul VICTOR, Episcop de Arțâz, Vicar al Eparhiei de Odessa, Membru al Comisiei de Canonizare a Sfinților din Ucraina.

Precizăm că este cea de a doua canonizare a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Recent, la data de 3 septembrie Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost canonizat în prezența a mii de creștini, care au venit din toate colțurile țării.

Data de pomenire a Sfintei Fericitei Agafia a fost stabilită ziua trecerii sale la cele veșnice 9 (22) iunie.

Source: sputnik.md

Keywords:

manastire , religie , credința

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
1737 locuitori

Bălăşeşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălășești și Sloveanca. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei şi la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1737 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.