06 october 2016, 14:15 Moldovan reality views 5804
Cîți bani a economisit sectorul privat al Moldovei cu suportul Programului BRITE
06 october 2016, 14:15 Moldovan reality views 5804

Cîți bani a economisit sectorul privat al Moldovei cu suportul Programului BRITE

Pe parcursul celor patru ani de activitate, Programul Comerț, Investiții şi Reglementarea Activității de Întreprinzător (BRITE) a contribuit la economisirea de către sectorul privat al Moldovei a circa 236 de milioane de dolari.

El a fost realizat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și și-a finalizat activitatea de 4 ani în Moldova la 9 iunie, transmite NOI.md.

În cadrul ceremoniei oficiale de încheiere a Programului BRITE, la care au participat viceministrul economiei Vitalie Iurcu și ambasadorul SUA în Moldova, James D. Pettit, s-a menționat că prin implementarea unui șir de reforme s-a reușit economisirea a 236 mil. dolari.

După cum a specificat Vitalie Iurcu, Programul BRITE
a fost un partener strategic al Guvernului în implementarea mai multor reforme pentru mediul de afaceri, consolidarea dialogului public-privat.

În particular, în 4 ani, Programul USAID BRITE a reușit să implementeze simplificarea procedurilor vamale (reducerea numărului de zile necesare pentru import de la 35 pînă la 27 zile și pentru export – de la 32 pînă la 23 de zile), inclusiv serviciul electronic E-Customs; ghidul Controale.md; să desfășoare Campania Update Moldova etc.

În afară de aceasta, în cadrul USAID BRITE a fost elaborat proiectul Contul unic al contribuabilului, care va fi lansat în curînd. Conform calculelor specialiștilor programului, Contul unic va permite contribuabililor să economisească circa 10 mil. lei la achitarea comisioanelor bancare.

James Pettit a remarcat aportul Programului BRITE în promovarea reformelor inițiate de autoritățile naționale, în special, la capitolul creării unor condiții atractive pentru mediul de afaceri.

Rezultatele unui sondaj arată că 72 la sută din reprezentanții sectorului privat au beneficiat de serviciile Programului USAID BRITE.

Programul Comerț, Investiții şi Reglementarea Activității de Întreprinzător a fost lansat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care se ocupă de problemele comerțului, investițiilor și reglementării activității de antreprenoriat.

Reformele promovate de program au fost direcționate în următoarele domenii: administrarea fiscală pentru simplificarea procedurilor de achitare a impozitelor; facilitarea procedurilor de comerț pentru reducerea perioadei de timp și cheltuielilor ce țin de importul/exportul de mărfuri; promovarea reformelor regulatorii etc.

Una dintre direcțiile principale ale programului a fost comunicarea strategică, prin intermediul căreia s-au promovat reformele și s-a consolidat dialogul de stat-privat.

Source: www.noi.md

Keywords:

bani , economie , program

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
931 locuitori

Vatici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vatici, Tabăra și Curchi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 931 de oameni. Satul Vatici a fost menționat documentar în anul 1443.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.