29 february 2016, 14:47 Moldovan reality views 4678
Activităţi comemorative consacrate Zilei Memoriei
29 february 2016, 14:47 Moldovan reality views 4678

Activităţi comemorative consacrate Zilei Memoriei

În contextul comemorării celor căzuţi în acţiunile de luptă de la Nistru și a Dispoziției Prim-ministrului cu privire la aprobarea Planului activităților consacrate Zilei Memoriei (2 martie), viceprim-ministrul Gheorghe Brega a convocat ieri ședința Comitetului organizatoric pentru desfășurarea manifestărilor consacrate acestui eveniment.

"Este o obligație morală să-i comemorăm pe cei căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova", – a menționat Gheorghe Brega în debutul ședinței.

Membrii Comitetului organizatoric, între care reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Companiei Teleradio-Moldova, asociațiilor de veterani de la Nistru, au discutat în detalii Planul activităților consacrate Zilei Memoriei, la fel aspecte de ordin tehnic și organizatoric.

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a anunțat că, în scopul organizării acţiunilor menționate a fost aprobată o Hotărâre de Guvern cu privire la alocarea mijloacelor financiare în sumă de 232.630 lei.

Planul-scenariu conține activităţi comemorative consacrate Zilei Memoriei şi acțiuni care vor fi organizate la monumentul „Maica Îndurerată" din Complexul memorial „Eternitate", dar și la platourile de luptă de la Coșnița și Cocieri. Din mijloacele financiare alocate, 140 mii lei vor fi direcționate pentru susţinerea financiară a veteranilor şi familiilor celor decedaţi în luptele pentru independența și integritatea țării noastre.

Potrivit planului, la 2 martie vor fi organizate servicii divine în catedralele şi bisericile din ţară și se va desfășura Marşul Memoriei din Piaţa Marii Adunări Naţionale către Complexul memorial „Eternitate", la monumentul Maica Îndurerată, unde va avea loc un miting de comemorare a eroilor căzuţi. De asemenea, va fi organizată o masă de pomenire cu servirea „terciului ostăşesc".

Războiul de pe Nistru a durat din martie până în octombrie 1992 şi a afectat mai multe localităţi, printre care Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Numărul victimelor a constituit circa 300 de combatanţi și peste 400 de civili. Conflictul armat s-a soldat cu mii de răniţi şi cu pagube materiale enorme aduse populaţiei.

Source: provincial.md

Keywords:

Ziua Memoriei , eveniment

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
275 locuitori

Zarojeni este un sat din cadrul comunei Gura Căinarului, raionul FloreştiSatul Zarojeni este situat la distanța de 16 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 275 de oameni. Satul Zarojeni a fost întemeiat în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.