21 february 2016, 11:05 Moldovan reality views 4109
Ce trebuie să facă mamele care nasc copii peste hotarele R. Moldova
21 february 2016, 11:05 Moldovan reality views 4109

Ce trebuie să facă mamele care nasc copii peste hotarele R. Moldova

În cazul în care mama a născut peste hotarele R. Moldova, atunci când solicită să-i fie stabilită indemnizația, cu excepția persoanelor angajate în câmpul muncii în R. Moldova, trebuie să prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale o declaratie scrisă pe propria răspundere despre faptul că a beneficiat sau nu de indemnizaţii în statul respectiv.

Modificări în acest sens au fost operate recent în regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a indmenizațiilor adresate familiilor cu copii.

Până acum, era necesar de prezentat doar un certificat privind acordarea sau neacordarea indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, eliberat de către autoritatea competentă a statului în care s-a născut copilul.

Dacă a beneficiat de această indemnizaţie, solicitantul trebuie să indice în declaraţie perioada când i-a fost acordată indemnizaţia respectivă.

În cazul în care i-a fost acordată această indemnizație pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului şi indemnizaţia lunară pentru creşterea sau îngrijirea copilului (pentru perioada respectivă) nu se stabileşte.

Dacă solicitantul va tăinui că a beneficiat de aceste indemnizații pe teritoriul altui stat ori nu va indica corect perioada beneficierii, va fi obligat să restituie pe contul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) sumele indemnizaţiilor primite necuvenit.

Amintim că indemnizația unică la nașterea copilului atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru persoanele neasigurate, este de 3 100 de lei la naşterea primului copil și de 3 400 de lei la naşterea fiecărui copil următor.

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 1,5 ani (pentru persoanele neasigurate) este de 440 de lei.

De asemenea, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani (pentru persoanele neasigurate) este 440 de lei.

Source: ziarulnational.md

Keywords:

indemnizatii , copii , nastere

Comments

 (1)
  • #1 raluka Reply Quote selected
    Интересно как узнают что ты получала пособие в другом государстве.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.