02 may 2016, 14:48 Moldovan reality views 7465
În 2016, carnetele de muncă din Moldova ar putea să dispară
02 may 2016, 14:48 Moldovan reality views 7465

În 2016, carnetele de muncă din Moldova ar putea să dispară

În timpul apropiat, nu vom mai avea nevoie de carnete de muncă. Autorităţile îşi propun ca, începând cu acest an, să fie implementat un sistem electronic de evidenţă a muncii salariaţilor.

Astfel, reprezentanţii Ministerului Muncii îşi propun să modernizeze sistemul şi să excludă munca neformală şi salariile în plic, scrie canal2.md.

Proiectul presupune ca toate informaţiile din carnetul de muncă să fie transferate într-o bază de date electronică. „Pe parcursul anului 2016, la sigur o să aibă loc trecerea aceasta. Trecerea nu o să fie una rapidă. O să fie o perioadă în care o să fie valabile concomitent şi carnetele de muncă în formă scrisă, dar şi trecerea la registrul electronic", a declarat viceministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Iurie Crăciuneac.

Pentru a pune pe roate reforma, autorităţile urmează să preia experienţa României în acest sens.

Studiul, privind necesitatea reformării acestui sistem, a fost făcut de Echipa Economică Germană în Moldova. „Această reformă vine ca un ajutor şi pentru mediul de afaceri. Angajatorii vor economisi mai mult timp şi totodată sistemul le va da posibilitatea să verifice informaţiile despre angajaţi. Este o reformă care nu necesită mulţi bani, dar care va aduce multe beneficii", a spus reprezentantul GET Moldova, Jorg Radeke.

Sindicaliştii susţin această reformă. „Acesta este un pas de a diminua munca la negru şi eliberarea salariilor în plic. Acest lucru este binevenit şi noi îl susţinem", a afirmat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Petru Chiriac.

Şi majoritatea oamenilor salută această iniţiativă. Persoanele în vârstă au însă o altă părere. Potrivit datelor statistice, în prezent, în Moldova sunt aproximativ 1.284.000 de persoane angajate în câmpul muncii.

Source: diez.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
118 locuitori

Frunzăuca este un sat din cadrul comunei Hrușca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Camenca și la 176 km de Chișinău. Populaţia satului Frunzăuca alcătuia 118 oameni în anul 2011. Satul Frunzăuca a fost înființat în anul 1928.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.