24 december 2015, 16:01 Moldovan reality views 6342
Zona de Liber Schimb se extinde din 2016 pe întreg teritoriul țării
24 december 2015, 16:01 Moldovan reality views 6342

Zona de Liber Schimb se extinde din 2016 pe întreg teritoriul țării

Începînd cu 1 ianuarie 2016, toți agenții economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor exporta mărfurile în Uniunea Europeană în baza aceluiaşi regim de comerț liber. Preferințele comerciale autonome (PCA) expiră odată cu sfîrșitul anului curent, așa cum a fost anunțat din startul aplicării acestei excepții, notează NOI.md cu referire la o notă informativă a Guvernului.

Decizia are la bază rezultatul pozitiv al negocierilor purtate la acest capitol. Astfel, pe 12 noiembrie curent, Ministerul Economiei a prezentat Direcției Generale Comerț a Comisiei Europene un set de măsuri de facilitare a comerțului cu UE în regiunea transnistreană, convenit cu Tiraspolul. Proiectul a parcurs procedurile de avizare în instituțiile competente de la Chișinău și Bruxelles.

În baza acestei decizii, autoritățile moldovenești oferă acces la toate procedurile interne de obținere a documentelor de însoțire a mărfurilor destinate exportului pe piața comunitară. Pentru a beneficia de facilitățile comerciale, regiunea transnistreană s-a angajat ca într-o perioadă determinată de timp să asigure condiții preferențiale de acces mărfurilor și serviciilor ce provin din Uniunea Europeană, precum și să efectueze o serie de ajustări ale cadrului comercial-economic și fiscal.

Aplicarea prevederilor ce țin de comerț va fi evaluată în termen de zece luni de la adoptarea deciziei și, în continuare, o dată pe an, cu luarea măsurilor ce se impun.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
1695 locuitori

Donduşeni este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Donduşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1695 de oameni. Satul Donduşeni a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.