17 december 2015, 16:40 Moldovan reality views 7653
Trei studente din Moldova s-au clasat pe locul II la un concurs internațional de drept
17 december 2015, 16:40 Moldovan reality views 7653

Trei studente din Moldova s-au clasat pe locul II la un concurs internațional de drept

În perioada 8-10 decembrie, la București s-a desfășurat concursul internațional de drept umanitar și dreptul refugiaților „Nicolae Titulescu", unde o echipă a Universității Libere Internaționale din Moldova a devenit finalistă, clasându-se pe locul II.

Concursul se află deja la cea de-a VIII-a ediție și în acest an a adunat șase echipe din România și Republica Moldova. În acest an, în premieră, o echipă din Republica Moldova a devenit finalistă și a luat locul II. Această echipă este de la ULIM și este alcătuită din Ana Îndoitu, anul III, Loredana Gamurari, anul IV, Iulia Bradu, anul III.

Concursul s-a desfășurat în patru runde:

Prima rundă s-a rezumat la misiunea de a instrui agenții secreți în materie de drept umanitar, făcând față asaltului lor de întrebări.

A doua rundă a constat din întrebări cu „pierderi" de membri ai echipei în cazul în care se oferea un răspuns greșit.

A III-a rundă a fost un proces de intervievare și deliberare cu privire la acordarea statutului de refugiat a patru persoane din state diferite, cu proviniență din zona siriană de conflict.

Ultima etapă, finală, a fost simularea unei conferințe internaționale, unde fiecare echipă a avut o agendă politică pe care urma să o susțină și să o adopte prin consens cu celelalte țări prezente.

Echipa câștigătoare a devenit cea a Universității din București, constituită din studente la masterat.

Iată și impresiile echipei din Moldova:

Loredana Gamurari, anul IV, ULIM:

Concursul de la București mi s-a părut foarte interesant și interactiv. Nu m-am așteptat ca organizatorii și juriul să își joace atât de bine rolurile și să ne pună la diferite încercări. A doua etapă a concursului a fost preferata mea. Am fost luați în prizonierat de către grupul armat ISIL și pentru a ne salva, trebuia să răspundem corect la 20 de întrebări din dreptul refugiaților. La fiecare răspuns greșit un membru al echipei trebuia să o părăsească. Situația era stresantă, deoarece eram concentrați să răspundem corect, dar în același timp era comică – coechipierii stăteau la perete cu pistoalele îndreptate înspre ei. A fost o experiență valoroasă.

Ana Îndoitu, anul III, ULIM:

A fost o cotitură de drept și de fapt, pentru că, pe lângă cunoștințele în materie, am avut nevoie și de capacitatea de a simula anumite roluri. Am fost plăcut impresionată de buna organizare a concursului și mai ales, mă bucur că am reușit să devenim și bune prietene cu echipa oponentă. Ambiguitatea jocului ne-a făcut să fim mereu conectate și certitudinea pe care o am este că mai mult decât cunoașterea, contează capacitatea de a transmite ceea ce știi.

Iulia Bradu, anul III, ULIM:

Acest concurs a fost o provocare pentru noi, studente la Facultatea de Drept și dornice de experiență în domeniul Dreptului Umanitar și al Refugiaților. A fost o bună oportunitate de a interacționa cu alte echipe, experiență utilă în ceea ce privește dezvoltarea abilităților comunicative, ceea ce ne-a ajutat să ne conștientizăm punctele forte și cele slabe. În același timp, ne-au fost testate capabilitățile noastre de a acționa în situații tensionate, iar rezultatul obținut este o dovadă a depășirii cu brio a acestor sfidări propuse de către organizatori.

Source: diez.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
4986 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.