02 november 2015, 11:03 Moldovan reality views 8154
Care sunt prioritățile Guvernului Leancă
Photo: gandrabur.net
02 november 2015, 11:03 Moldovan reality views 8154

Care sunt prioritățile Guvernului Leancă

Asigurarea securităţii, stabilizarea sectorului bancar, dar şi combaterea fraudelor financiare. Sunt câteva din priorităţile Guvernului Leancă II prevăzute în programul de guvernare pentru anii 2015-2018. Documentul a fost făcut astăzi public şi trimis fracţiunilor parlamentare pentru examinare.

Programul noului Guvern, ce urmează să fie prezentat joi în Parlament, cuprinde 42 de pagini şi este împărţit în 17 capitole.

Primul se referă la combaterea corupţiei. Viitorul Executiv, condus de Iurie Leancă, îşi propune să invite o misiune a Uniunii Europene, care va avea drept scop acordarea asistenţei în elucidarea cazurilor de corupţie, examinarea cărora bate pasul pe loc.

O provocare pentru viitorul posibil Guvern este şi lupta cu fraudele financiare, dar şi înăsprirea sancţiunilor pentru gestionarea defectuoasă a băncilor.

Pe plan extern, obiectivul principal rămâne integrarea europeană, iar viitorul Guvern îşi propune ca, în acest mandat, Moldova să obţină statutul de ţară-candidat pentru aderarea la UE.

La capitolul reintegrarea ţării, un obiectiv îl constituie menţinerea negocierilor în formatul 5 plus 2, dar şi retragerea armamanetului şi trupelor ruseşti de pe teritoriul Moldovei.

Pe termen mediu, prioritare rămân creşterea economică, combaterea sărăciei şi crearea noilor locuri de muncă bine plătite. Programul de guvernare prevede şi continuarea reformei justiţiei, inclusiv modificarea procedurii de numire a procurorului general.

Până acum, însă, Leancă nu a prezentat şi componenţa noului Guvern. Potrivit Acordului de constituire a alianţei de guvernare, liberal-democraţilor le-a revenit nouă ministere, iar democraţilor şapte.

Problema numărul unu este, însă, faptul că alianţa nu adună suficiente voturi pentru a vota Guvernul Leancă, iar comuniştii şi liberalii nu au anunţat deocamdată dacă vor susţine sau nu candidatul PLDM.

Source: www.prime.md

Keywords:

Iurie Leanca , guvern , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
594 locuitori

Constantinovca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Constantinovca şi Iachimeni. Satul Constantinovca este amplasat în regiunea de şes şi mici coline, pe rîul Draghiştea, situat la 27 km de oraşul Edineţ, la 35 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 229 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 594 de oameni. Satul Constantinovca a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.