08 august 2014, 11:20 Moldovan reality views 12349
Gheorghe Duca riscă dosar penal
Photo: asm.md
08 august 2014, 11:20 Moldovan reality views 12349

Gheorghe Duca riscă dosar penal

Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei riscă să fie cercetat penal. Comisia Naţională de Integritate a stabilit că Gheorghe Duca a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, atunci cînd a transmis în gestiunea Universităţii Acadamiei, condusă de soţia sa Maria Duca, peste 100 de hectare de pămînt, un bloc administrativ şi cafeneaua „Crizantema".

Materialele pe acest caz au fost remise Procuraturii Generale, astfel încît instituţia să iniţieze un dosar penal pe acest caz. Gheorghe Duca avea telefonul deconectat şi nu a comentat decizia CNI-ului. Precizăm că scandalul de la Academia de Ştiinţe s-a iscat după ce unii membri ai Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică au declarat că nu şi-au dat votul pentru transferul terenului şi a clădirilor în gestiunea Universităţii, iar aceste chestiuni nici nu ar fi fost puse în discuţie. Drept reacţie, Gheorghe Duca i-a numit „uituci" pe academicienii care au abordat această problemă. Dacă iniţial rectorul Universităţii AŞM, Maria Duca, a acceptat să ia în gestiune cele 100 ha de teren şi căminul de pe strada Munceşti, ulterior ea s-a răzgîndit. În schimb, cafeneaua a luat-o în gestiune, fără nicio remuşcare.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi administraţia AŞM a împărţit neuniform prime în valoare de peste 14 milioane de lei în perioada 2009-2012. Mai mult, auditorii au constatat că au fost date în arendă cîteva hectare de terenuri agricole, chiar dacă acestea erau prevăzute pentru activităţi de cercetare. Totodată, conducerea Academiei nu a trecut prin evidenţa contabilă aproximativ 104 mln de lei.

Deşi preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, se plînge că statul acordă puţini bani oamenilor de ştiinţă, anul trecut, acesta a obţinut venituri de peste o jumătate de milion de lei. Potrivit declaraţiei de avere, Duca are o locuinţă de 300 de metri pătraţi, care potrivit experţilor imobiliari valorează pe piaţă 4,3 milioane de lei. Locuinţa este împrejmuită cu un gard înalt de doi metri, iar curtea este împînzită de camere de supraveghere.

Preşedintele AŞM are trei depozite bancare în care păstrează peste un milion de lei şi aproape 35 de mii de dolari. Academicianul mai deţine în proprietate un garaj, trei terenuri agricole şi două terenuri pentru construcţii.

Source: www.jurnaltv.md

Keywords:

AŞM , Moldova , coruptie

Comments

 (1)
  • #1 guguta Reply Quote selected
    da faptul ca de 7 ani ducesa maria duca este rector in ducatl academiei condus de ducele gh,duca nu este conflict de interese????ha ha ha! halal de asa cxomisie de integritate!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1142 locuitori

Colibabovca este un sat şi comună din raionul Leova. Colibabovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1142 de oameni. Satul Colibabovca a fost înființat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.