Go to section: Children
18 january 2017, 12:20 Children views 4021
Grădinițele vor beneficia de colectoare solare
18 january 2017, 12:20 Children views 4021

Grădinițele vor beneficia de colectoare solare

Consiliul Proiectului Energie și Biomasă, condus de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a aprobat ieri Planul de activitate al Proiectului pentru anul curent. Documentul stipulează instalarea în anul 2017 a 49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare, din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Potrivit Serviciului de presă al ME, 27 de grădinițe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă, iar alte 34 de școli şi grădinițe, centralele termice ale cărora ard baloturi de paie, vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.

În anul 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. Totodată, în acest an își va începe cursurile de instruire şi Centrul Unic de Instruire al Operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă. Studiile de fezabilitate pentru două raioane selectate a pilota proiecte de producere a biocombustibilului din deșeuri vegetale (Rezina şi Cimișlia) vor fi realizate şi în funcție de rezultatul acestora vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deșeurilor vegetale în scopuri energetice.

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a remarcat rezultatele obținute în cadrul proiectului şi a menţionat că acesta reprezintă o istorie de succes pentru Republica Moldova și demonstrează că implementarea proiectelor investiționale în țara noastră constituie o realitate, care trebuie susținută și dezvoltată.

Anul 2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă. Lansat în 2011, proiectul a reușit să racordeze peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurînd astfel unui număr de peste 140 mii de persoane accesul la energie sigură, produsă în Republica Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă este finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
41 locuitori

Schinenii Noi este un sat din cadrul comunei Schineni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 41 de oameni Satul Schinenii Noi a fost menționat documentar în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.