09 november 2013, 11:49 Moldovan Diaspora views 9655
09 november 2013, 11:49 Moldovan Diaspora views 9655

Moldovenii care muncesc în Polonia vor beneficia de protecţie socială


Foto: trm.md

Cetăţenii moldoveni, care muncesc şi locuiesc în Polonia, dar şi polonezii aflaţi în Republica Moldova vor beneficia de prestaţii sociale. În acest sens, la Varşovia a fost semnat Acordul între Republica Moldova şi Republica Polonă în domeniul asigurărilor sociale şi Aranjamentul administrativ pentru aplicarea acestuia, informează trm.md.

Prevederile documentului se aplică persoanelor asigurate, care achită sau au achitat contribuții de asigurări sociale înaintea intrării în vigoare a acordului.

Astfel, persoanele vor putea beneficia de pensii pentru limită de vîrstă, pensii de invaliditate cauzată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de invaliditate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensii de urmaş.

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a menționat că unul dintre principiile de bază ale Acordului în domeniul asigurărilor sociale este cel al proporţionalităţii. Aceasta înseamnă că fiecare stat parte la acord va trebui să plătească o pensie pentru limită de vîrstă, invaliditate sau urmaș atunci cînd persoana va îndeplini condițiile necesare pentru stabilirea dreptului la pensie.

La determinarea dreptului la pensie se vor însuma perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar prestația stabilită se va trimite persoanei pe teritoriul statului unde aceasta domiciliază.

La etapa actuală, Republica Moldova mai are încheiate încă opt acorduri similare cu România, Bulgaria, Portugalia, Estonia, Cehia, Luxemburg, Austria și Belgia și a inițiat negocierile pentru un Acord în domeniul asigurărilor sociale și cu Italia.

Potrivit Serviciului Imigrare din Varşovia, anul trecut pe teritoriul Poloniei se aflau legal 840 de moldoveni. Conform altor date, în această ţară ar fi în jur de 2000 de cetăţeni moldoveni.

Keywords:

moldovenii , munca , Polonia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
924 locuitori

Oneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Oneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Strășeni și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 924 de oameni. Satul Onești a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.