08 september 2013, 12:08 Moldovan Diaspora views 25560
08 september 2013, 12:08 Moldovan Diaspora views 25560

Gastarbaiterii moldoveni refuză la remitențele în dolari în favoarea celor în ruble


Foto: alfanews.md

Cetățenii Republicii Moldova, care lucrează în străinătate au trimis acasă în prima jumătate a acestui an $712 370 000, în crestere cu 9,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru a fost raportat pe 7 august de agenția de știri Moldpres.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în iunie, pentru prima dată, ponderea transferurilor în ruble (34,1%) a fost aproape de ponderea remitențelor în euro (35%), depășind cifra remitențelor în dolari (30,9%), care mult timp a ținut locul de top. "Aceste cifre confirmă estimările unor experți și oficiali, potrivit cărora mai mult de 60% din transferuri provin din țările CSI", - subliniază agenția.

REGNUM reamintește că, potrivit datelor Băncii Mondiale, confirmate de statisticile oficiale din Republica Moldova, au plecat în străinătate în căutare de lucru circa 700 mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Potrivit altor surse, această cifră ar putea ajunge la 1 milion. Conform estimărilor Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în străinătate se află între 25% - 40% din populația economic activă a Republicii Moldova. Totodată circa două treimi dintre migranții moldoveni muncesc în Rusia. Remitențele de peste hotare alcătuiesc de la 23% la 30% din PIB-ul Moldovei și sînt principalul "motor" de consum și creșterea  economiei moldovenești. În 2012, a gasterbaiterilor moldoveni au trimis acasă $1,49 mlrd.

 

Sursa: regnum.ru

Keywords:

moldovenii , Rusia , bani

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1619
Populația:
2517 locuitori

Bălăureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bălăureşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2517 oameni. Satul Bălăureşti a fost menționat documentar în anul 1619.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.