29 september 2012, 10:35 Moldovan Diaspora views 5745
29 september 2012, 10:35 Moldovan Diaspora views 5745

La Chişinău a fost deschis Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi

Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi a fost deschis, vineri, 28 septembrie, la Chișinău. CIMM îşi propune să-i documenteze pe muncitorii migranţi în ceea ce priveşte drepturile pe care le au atunci cînd pleacă la muncă într-o ţară europeană. Centrul este o iniţiativă sindicală şi activează în parteneriat cu Centrul American pentru Solidaritate Internaţională a Muncii şi Uniunea Internaţională a Angajaţilor din Industria Alimentară (IUF) cu sediul la Geneva. Consultaţiile juridice acordate de CIMM sînt gratuite.

Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, circa 880.000 de muncitori migranţi din ţările UE sunt victime ale muncii forţate, majoritatea activînd în domenii precum agricultura, lucrul casnic, la fabrici sau în construcţii.

Legislaţia internaţională califică fenomenul muncii forţate drept crimă care se pedepseşte penal. Victime ale muncii forţate sunt în special femeile - 58 procente, iar 30 procente din cazuri ţin de exploatarea sexuală. Europa Centrală şi de Sud Est, precum şi CSI sînt regiunile cu cel mai mare grad de muncă forţată, cu o prevalenţă de 4,2 la o mie de locuitori.

“Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi îşi propune să-i documenteze pe cetăţeni, pentru a evita astfel de situaţii neplăcute. Fiecare muncitor migrant trebuie să ştie că are anumite drepturi fundamentale în ţara de destinaţie, indiferent dacă a semnat contract cu angajatorul sau lucrează informal. De asemenea, el trebuie să ştie că într-o ţară străină are aceleaşi drepturi în domeniul muncii, ca şi muncitorii originari din ţara respectivă”, informează MOLDPRES.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1657
Populația:
3781 locuitori

Rubleniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rubleniţa și Rubleniţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3781 de oameni. Satul Rubleniţa a fost menționat documentar în anul 1657.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.