29 september 2016, 14:50 Moldovan Diaspora views 5893
Moldovenii din Moscova au organizat o suită de evenimente cultural artistice (Foto, Video)
29 september 2016, 14:50 Moldovan Diaspora views 5893

Moldovenii din Moscova au organizat o suită de evenimente cultural artistice (Foto, Video)

În perioada 24-25 septembrie curent la Moscova a avut loc inaugurarea primului Festival-iarmaroc moldovenesc cu genericul «Изумрудный виноград», cu un bogat program cultural, degustarea bucatelor moldovenești și organizarea de master-clas la fabricarea vinului, precum și organizarea expoziției cu vînzare a produselor autohtone. Locuitorii și oaspeții capitalei ruse, pentru 2 zile sau cufundat în atmosfera de sărbătoare, îmbibată de coloritul național al cîntecului, dansului, poeziei și cinematografiei moldovenești.

Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Dumitru Braghiș, a salutat oaspeții festivalului, menționînd ca evenimentul desfășurat este organizat în contextul aniversării a 25-a a Zilei Independenței Republicii Moldova. Exprimîndu-și speranța că Festivalul «Изумрудный виноград» va deveni o tradiție, D.Braghiș a invitat oaspeții să viziteze iarmarocul, precum și toate evenimentele cultural-artistice desfășurate în cadrul acestuia.

La ceremonia oficială de deschidere a Festivalului au participat: V.Sucikov - Prim adjunct al Directorului Departamentului politicii naționale, relațiilor interregionale și turismului din orașul Moscova; D.Kostornoi - Șef adjunct al Departamentului comerț și logistică al or. Moscova; I.Tkaci – Prim adjunct al Directorului Departamentului relații economice externe și internaționale din orașul Moscova; M.Ceban - Președinte al comisiei pentru buget, economie și finanțe a Consiliului municipal Chișinău; Zambițchi M. – Șef al Direcției Generale comerț, alimentație publică și prestări servicii a Consiliului municipal Chișinău.

Programul cultural al Festivalului a inclus: concert de muzică și cîntece; evoluarea poeților moldoveni și ruși; prezentarea cărții «Мой Кишинев»; în special pentru spectatorii cei mici - prezentarea desenelor animate din cinemateca de aur moldovenească, precum și a filmului artistic "Poienele roșii" аl renumitului regizor Emil Loteanu, care împlinește 50 de ani de la apariția pe ecrane.

Pe scena Festivalului au interpretat cu mult succes la public formațiile "Balcan-tranzit" și "Primavera", tinerele talente Olga Cîșlaru și Alisa Zaicenco. Ludmila Tukan - artista emerită a Găgăuziei și fiica sa Karina, precum și Elizaveta Panaitova - vocea de aur "Găgăuzia 2006" au interpretat compoziții muzicale în limba moldovenească, găgăuză, rusă, bulgară și engleză. Vazghen Oganesean - oaspetele din Armenia, laureat al concursului internațional "Două inimi gemene", în memoria lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, a bucurat spectatorii cu interpretarea deosebită a cîntecelor și creațiilor poeților moldoveni. Alexandra Loiko – tînără și talentată elevă a Colegiului superior de muzică "Gnesin", a interpretat muzică clasică la vioară, iar vestitul colectiv din Moscova "Kudrinka" a evoluat cu dansuri populare moldovenești. Moment special al programului concertistic a fost evoluarea Nadejdei Cepraga, artistă a poporului din Moldova și artistă emerită a Rusiei.

La prezentarea filmelor au participat: Eugen Doga - renumitul compozitor și maestru moldovean; Constantin Lopușanskii - artist emerit al Rusiei; Vera Sumenova, actriță și rectorul cursurilor de scenariști și regizori; Boris Kriștul – docent al Institutului de stat de cinematografie din FR, lucrător emerit al culturii din FR și alți discipoli ai lui Emil Loteanu. Regizorul Octavian Grigoriu a prezentat publicului noua sa lucrare despre maestrul industriei cinematografice, după care a avut loc vizionarea filmului artistic "Poienele roșii" al legendarului E.Loteanu.

Keywords:

diaspora , Festival , Moscova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.