16 march 2016, 16:04 Moldovan Diaspora views 7238
Un moldovean cîntă în orchestra Forţelor Aeriene ale SUA
16 march 2016, 16:04 Moldovan Diaspora views 7238

Un moldovean cîntă în orchestra Forţelor Aeriene ale SUA

A cântat într-o formaţie rock, apoi a ajuns în America la Broadway, iar acum este instrumentist în orchestra militară a Forţelor Aeriene ale Statelor Unite.

 Vorbim despre un moldovean, a cărui poveste de viaţă bate filmul. Vladimir Cecan a trăit în mai multe ţări decât mulţi dintre noi au apucat să viziteze. Spune că este cetăţeanul planetei, iar „acasă" e acolo unde se află la moment. Moldovean, totuşi, îl face cultura sa şi nu viza de reşedinţă, transmite prime.md.

Vladimir Cecan cântă în orchestra Forţelor Aeriene ale SUA deja de 17 ani.

„Colegii mei muzicieni mi-au spus că, dacă voi dori vreodată să mă aşez la casa mea şi să nu mă mai mut dintr-un loc în altul, atunci este un loc în orchestra militară a lui Glenn Miller", a zis trombonistul, US Air Forces Band in Europe, Vladimir Cecan.

Înainte să ajungă aici, însă, Vladimir a fost un adevărat aventurier. Acum 49 de ani, el s-a născut la Chişinău, unde a învăţat să cânte la trombon. La vârsta de 14 ani s-a mutat singur la Moscova, pentru a-şi continua studiile muzicale, iar în anii 80 a ajuns să cânte în celebra formaţie rock Brigada S.

Alături de interpretul Garik Sukachov, Vladimir a văzut jumătate de lume. Un turneu în Statele Unite, însă, avea să-i schimbe viaţa.

Aşa că Vladimir a rămas să trăiască în „lumea liberă". A fost înmatriculat la prestigioasa Universitate Yale, dar, în scurt timp, a fost nevoit să abandoneze studiile pentru a cânta în musicalurile ambulante de pe Broadway.

După câţiva ani, a reuşit, totuşi, să absolvească Universitatea din San Francisco. Iar la sfârşitul anilor 90, a decis că îşi doreşte un job mai stabil şi s-a angajat în orchestra Forţelor Armate ale Statelor Unite. Aceasta a fost dislocată în Japonia, unde Vladimir a trăit trei ani. La Tokio el a cunoscut-o pe actuala lui soţie, împreună cu care are trei copii. Ulterior, Vladimir a fost chemat să cânte în orchestra militară dislocată în Europa. Aşa că de șapte ani, familia Cecan locuieşte în Ramstein, Germania.

Contractul moldoveanului în Germania expiră peste patru ani. Întrebat ce va face şi unde va locui atunci, Vladimir spune că: „Nu am nici cea mai mică idee. Poate o să venim să lucrăm la Chişinău. Ar fi minunat". Şi asta mai ales pentru că soţiei sale îi plac la nebunie bucatele moldoveneşti.

După ce a trăit în Chişinău, în Moscova, în mai multe state din America, în Tokio şi în Ramstein, Vladimir spune că aşa şi nu a găsit locul unde ar vrea să-şi petreacă tot restul vieţii.

„Cu cât te maturizezi şi călătoreşti mai mult peste tot în lume, cu atât mai bine înţelegi că „acasă" este acolo unde închiriezi o locuinţă. Casa ta este cultura ta. De la cultura ta nu te poţi ascunde nicăieri. Pot spune că sunt cetăţeanul planetei", a spus trombonistul, US Air Forces Band in Europe, Vladimir Cecan.

Chiar şi aşa, oriunde nu s-ar afla în lume, Vladimir ne reprezintă cu mândrie ţara şi cultura.

„Moldovenii au foarte mult temperament. I-aş compara cu o sticlă de şampanie, care explodează atunci când o deschizi. Acest temperament este în toate: în muzică, în cultură, în dans, în viaţă. Niciodată nu se termină, ca şi vinul moldovenesc", a comentat Vladimir Cecan.

 

Source: www.canal2.md

Keywords:

moldovenii , SUA , orchestra

Comments

 (1)
  • #1 maria Reply Quote selected
    Такой вот гражданин планеты называется КОСМОПОЛИТ, то есть человек без Родины.Запомни,что твой дом там,где жил твой дед,отец, тут и ты должен жить,но можно ездить за границу в гости.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1837
Populația:
1122 locuitori

Slobozia-Chişcăreni este un sat din cadrul comunei Chişcăreni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la 19 km de orașul Sîngerei și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1122 de oameni. Satul Slobozia-Chişcăreni a fost menționat documentar în anul 1837.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.