03 december 2016, 11:25 Moldovan Diaspora views 12419
Ana Bivol - moldoveanca din Chicago în braţele căreia vioara prinde viaţă
03 december 2016, 11:25 Moldovan Diaspora views 12419

Ana Bivol - moldoveanca din Chicago în braţele căreia vioara prinde viaţă

Dragostea pentru muzică Ana a moştenit-o de la tatăl său, Andrei Bivol, Maestru în Arte, violonist în Orchestra de muzică populară „Folclor". Însă, dorinţa de a învăţa şi de a evolua pe cele mai mari scene din lume au adus-o pe protagonista noastră tocmai la Chicago (SUA), oraşul, care potrivit Anei Bivol „adună cei mai buni muzicieni ai lumii". În pofida acestui fapt, tot publicul din Moldova îi rămâne şi cel mai drag. Dorul de casă îl transpune în muzică, mai mult decât atât, fiind şi profesoară le cultivă discipolilor ei americani dragostea pentru „Balada" lui Ciprian Porumbescu.

„Admiram fiecare concert al tatălui meu, la Palatul Național sau la Filarmonică. Țin minte cum tata mă lua cu el la serviciu, unde ascultam atentă repetiția orchestrei. Era ceva fantastic. De mică, părinții mă „antrenau" cu exerciții ritmice, memorizarea notelor, melodii care trebuiau imitate, cântece patriotice, muzica era mereu prezentă în casa noastră", povestește tânăra.

Părinții săi fiind adepții ideii că talentul poate prinde contur doar prin muncă și-au dus fiica de numai cinci ani la ore de vioară la profesoara Svetlana Balaescu. „Acasă aveam și pian la care adesea tata mă acompania. Spiritul și dragostea cântării în ansamblu s-a născut atunci", remarcă Ana.

Peste ani, Ana a absolvit Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu" din Chișinău, acolo fiind ghidată de către profesori, a învățat să depună suflet în redarea notelor de pe portativ.

„După absolvirea Academiei de Muzică și Arte Plastice, unde am studiat vioara cu renumitul pedagog, muzician și compozitor, Boris Dubosarschi, am hotărât să îmi continui studiile de masterat în altă țară. Dorința de a cunoaște mai mult lumea muzicii m-a făcut să îmi iau zborul spre SUA, să ajung la DePaul University School of Music din Chicago. Îmi era foarte interesant să învăț ceva nou, să devin un muzicant și mai bun, să colaborez cu alte orchestre și dirijori renumiți de la care să preiau noi viziuni. Chicago este un oraș mare unde se adună cei mai buni muzicieni ai lumii, îmi doream să fiu și eu printre ei", spune Ana.

Tânăra se poate mândri cu un parcurs muzical impresionant și cu participări la diverse concursuri de profil în mai multe țări. „Am avut ocazia să evoluez cu Orchestra de Operă a Filarmonicii Italiene în Trento, unde am acompaniat vocaliști de talie mondială. De asemenea, în urma unui concurs riguros am devenit membră a Orchestrei Simfonice a țărilor CSI. Fiecare stagiune avea un dirijor rus faimos, câțiva dintre ei fiind: F.Mansurov, V.Spivacov, M.Gorenstain, I.Simonov", spune ea.

Eroina se mândrește cu rezultate obținute în cadrul turneelor sale care au perindat orașele: Minsk, Almatî, Astana, Kiev, Odessa, Baku, Yerevan, Bishkek. Amintiri aparte o leagă pe Ana Bivol de evoluările la Adunarea Generală ONU de la New York și de la UNESCO, Paris.

Talentul tinerei din Republica Moldova a fost remarcat și de către profesorii Universității din Chicago, Ana fiind distinsă cu premii și certificate de performanță.

„Fiind studentă la DePaul University, am deținut posturile de Co-Concertmaestru al Orchestrei de Cameră a Universității și liderul principal al viorilor 2 în Orchestra Simfonică a Universității. De asemenea, am colaborat cu Orchestra de Opera Nova din Chicago unde am fost Concertmaestru pentru două stagiuni consecutive. După absolvirea masteratului cu distincție, ca rezultat al unei audiții de succes, am fost aleasă ca membră a faimosului Festival Internațional „Bowdoin" (statul Maine, SUA), unde vin cei mai buni profesori din toate universitățile lumii", se mândrește moldoveanca.

Fiind interesată de a lua lecții de la cei mai iscusiți profesori în ale muzicii, conaționala noastră este solicitată și pentru a preda ore de vioară.

„Toată informația pe care am acumulat-o an de an vreau să o împart, la rândul meu și să creez noi generații de muzicieni. Cunosc diferite metode de predare, le combin și rezultatul este foarte bun. Îmi pregătesc studenții pentru diferite recitaluri, concursuri, mă strădui să le prezint și repertoriul nostru român alături de cel clasic. Cu unul dintre studenții mei am lucrat asupra unei balade de Ciprian Porumbescu, care are un mesaj profund și emoțional", povestește protagonista.

Muzica este o meserie, dar și un hobby pentru Ana Bivol, astfel că timpul său liber îi dedică muzicii populare. „Avem deja o comunitate destul de mare de moldoveni care participăm la diferite evenimente culturale. Începând cu anul 2012 sunt membră a trupei „Artistic Group". Împreună încercăm să menținem viu spiritul de acasă. Piesele cele mai des interpretate de către mine sunt desigur „Ciocârlia", „Hora Mărțișorului", „Rapsodia Română", „Balada" lui Ciprian Porumbescu, diferite hore și sârbe", spune ea.

Întrebată unde își vede viitorul iscusita violonistă a remarcat că și-ar dori să combine cele două mari pasiuni ale sale: cea de pedagog și cea de muzician. „Cel mai probabil voi rămâne aici, la Chicago. Voi continua să cânt în diferite orchestre. Chiar și în prezent sunt membră a două orchestre simfonice: „Peoria Symphony" și „Northbrook Symphony". Visul meu este să evoluez în cadrul unui concert fiind acompaniata de către „Chicago Symphony", desigur, concurența este extrem de mare, dar eu sper că într-o zi voi reuși", menționează Ana.

Source: trm.md

Keywords:

personalitati , muzica , diaspora , SUA

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
1985 locuitori

Negrea este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Negrea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Hîncești și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1985 de oameni. Satul Negrea a fost menționat documentar în anul 1820.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.