Go to section: Nature and tourism
09 december 2012, 12:01 Nature and tourism views 19910
09 december 2012, 12:01 Nature and tourism views 19910

ALARMĂ? Un cutremur catastrofal în zona Vrancea se poate produce oricînd

De la începutul lunii septembrie, înzona Vrancea s-au produs cinci cutremure, astfel duminică seara au fost atestatе două cutremure cu magnitudinea de 2,8, respectiv 4 pe scara Richter.  Cercetătorii nu sînt unanimi în ceea ce privește perspectivele unui seism mare în această zonă.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizatcă un cutremur de 5-6 grade pescara Richter se poate produce "înperioada imediaturmătoare", iar un cutremur catastrofal valovi regiunea Vrancea în preajma anului 2040.

În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pămîntului (România), credecăeste o predicţie uşor hazardată.

"Ce se întîmplă. Au fost cutremure foarte mari în 1940, 1977, 1986 şi 1990. Se spunecă aceasta a fost o perioadă de puternică activitate în Vrancea, urmată de o perioadă de activitate mai slabă, perioadă în care ne aflăm şi acum", explică Mircea Radulian. Mai mulţi seismologi consideră că această perioadă s-ar încheia în jurul deceniul trei al secolului XXI, cînd cutremurele de peste 6,5 grade pe scare Richter s-ar putea înmulţi, iar un cutremur de peste 7 grade ar putea apărea în orice moment.

Keywords:

cutremur , Pamint

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
258 locuitori

Cucuieţii Noi este un sat din cadrul comunei Alexăndreşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Cucuieţii Noi a fost atestat documentar în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.