Show news from...
Go to section: Nature and tourism

eye 17573 Views

În Moldova au fost înregistrate 78 de specii de păsări de apă


În luna ianuarie, în toată lumea s-a desfăşurat Recensămîntul Internaţional al păsărilor de apă (International Waterbird Census). Pe teritoriul Republicii Moldova această activitate a fost realizată de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN), care a identificat 78 de specii de zburătoare.

Membrii SPPN au înregistrat speciile și efectivele de păsări prezente pe principalele bazine acvatice din ţara noastră: lacurile Manta și Beleu, lacurile Taraclia, Congaz și Comrat din UTA Gagauz-Yeri, lacul Sălaș (piscicola Gura Bîcului), lacul Ghidighici, lacurile de acumulare de la Costești-Stânca și Dubăsari, sectorul superior al fluviului Nistru (Naslavcea-Holoșnița).

Deși majoritatea suprafețelor acvatice au fost înghețate în acea perioadă, echipa de ornitologi care a participat la recensământ a reușit să înregistreze 78 de specii.

"Dintre cele mai numeroase specii înregistrate anul acesta fac parte rațele mari (Anas platyrhynchos), rațele sunătoare (Bucephala clangula), lebedele de vară (Cygnus olor) și rațele moțate (Aythya fuligula). Spre deosebire de anii trecuți, nu au fost observate specii rare, ci doar câțiva oaspeți de iarnă a căror prezență este așteptată în această perioadă: lebădă mică (Cygnus columbianus), rața fluierătoare (Anas penelope), rața pestriță (Anas strepera), ferestraș mare (Mergus merganser), ferestraș mic (Mergellus albellus), șorecar încălțat (Buteo lagopus), erete vînăt (Circus cyaneus), sfrâncioc mare (Lanius excubitor), sturz de vâsc (Turdus viscivorus), cinteză de iarnă (Fringilla montifringilla), aușel cu cap galben (Regulus regulus), mugurar (Pyrhula pyrhula)", indică Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii.

Toate datele înregistrate în Republica Moldova în timpul Recensământului Internațional al păsărilor de apă au fost adunate într-o listă și vor fi trimise la Wetlands International, coordonatorul mondial al acţiunii.

Acest recensămînt a fost inițiat în Europa, în anul 1966, cu scopul de a inventaria speciile de păsări prezente pe timpul iernii în țările din zona temperată, în special pe bazinele acvatice care sunt singurele habitate ce pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece. În Republica Moldova, Recensământul de iarnă al păsărilor de apă se desfășoară neîntrerupt din anul 2013.

Keywords:

pasari , Moldova

Settlements of Moldova and Diaspora

Verejeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1624
Populația:
972 locuitori

Verejeni este un sat din cadrul comunei Lencăuţi, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Ocnița și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 972 de oameni. Satul Verejeni a fost menționat documentar în anul 1624.

Read more